Почетна ОсталоХроника ОВО ЈЕ ЈОВАН (17) КОЈИ ЈЕ УМРО ДАН ПРЕ ПУНОЛЕТСТВА! У крви имао количину екстазија 5 ПУТА ВЕЋУ ОД СМРТОНОСНЕ (ФОТО)

ОВО ЈЕ ЈОВАН (17) КОЈИ ЈЕ УМРО ДАН ПРЕ ПУНОЛЕТСТВА! У крви имао количину екстазија 5 ПУТА ВЕЋУ ОД СМРТОНОСНЕ (ФОТО)

од admin
0 коментар

Излазак у град и један ноћни провод за Јована Пауновића (17), средњошколца и спортисту из Београда био је кобан. Само вече пошто је прославио пунолетство, пре правог рођендана који није ни дочекао, са школским другом отишао је тог 17. јуна на популаран сплав, на ком се традиционално организују журке и где је лако доћи до јефтине дроге.

 

Епилог је потресан – младића је у зору, у пратњи полиције, на ВМА превезла Хитна помоћ, где је, због огромне количине екстазија (МДМА) у крви, касније тог дана – преминуо.

Толике да је личило на тровање екстазијем, самоубиство, или како породица сумња – убиство.

Несрећни младић сахрањен је јуче на Новом гробљу.

Мајка Ана није ни слутила да је њен јединац, иначе одличан ђак и врхунски одбојкаш, икада и пробао дрогу. А доктори су јој тог јутра које никада неће заборавити, рекли да је у његовој крви била количина екстазија пет пута већа од смртоносне!

Без оца је Јован остао пре четири године, па је велики ослонац овој породици био теча Небојша Гујаничић.

– Били смо врло блиски и Јован ми никада није ни поменуо дрогу ни проклети екстази – каже Небојша.

– Шокирала нас је информација да је прогутао толико дроге, па сумњамо да је то урадио својевољно. Од јутра када је Јован стигао на Одељење за токсикологију ВМА, открио сам много тога о тим популарним рејв журкама, о ЛСД, МДМА, „ексерима“, спиду, марихуани и што је најгоре, да се до тога долази лагано. То је већ дуже популарна забава младих, а све те отрове у клубовима продају деца, средњошколци, вероватно радећи за неке веће дилере који се не откривају.

Како Небојша прича, Јован је у провод кренуо са 15.000 динара, које је добио претходне вечери на рођендану, а у преузетој гардероби у болници није било ни динара, па верују да су му дилери нудили разноврсну дрогу док му нису извукли сав новац. Полицији је, како каже, оставио податке о девојци од које су младићи купили дрогу кобне ноћи.

– Сазнао сам да су Јован и школски другар те ноћи купили по два екстазија за по 1.000 динара, али шта се десило касније нико није могао да ми потврди – наставља наш саговорник потресну исповест.

– По „коцкицама“ које сам склопио, око 2.15 Јовану је позлило и момци из обезбеђења сплава су га извели напоље, прекопута локала. Друг је „нестао“ и од три часа после поноћи, Јован је остао сам на плочнику у најгорим мукама.

Како каже, сазнао је и да су му пролазници указивали помоћ, да се тресао и изгледао као да има епилептични напад, али не може да поверује да сатима нико није позвао Хитну помоћ, или да је њима требало толико времена да дођу.

– Лекари долазе и то пешице, у зору, нешто после шест ујутру Јован је био на ВМА – препричава Небојша догађаје кобне ноћи.

– Када смо његова мајка Ана и ја стигли, лежао је на одељењу интензивне неге, у видно лошем стању, а дежурне докторке су нам потврдиле најгоре сумње, да су наде да преживи – минималне. И те вечери, у 21.15, пошто су му сви органи отказали, преминуо је. Надам се да ће због безбедности друге деце полиција спречити да се оваква трагедија понови.

foto: Dragan Kadić

Права је мистерија зашто је Јовану помоћ указана тек ујутру, пуна три сата пошто је изведен са сплава јер му је позлило – каже Небојша.

– Сазнао сам да су полиција и Хитна те ноћи због Јована примили између пет и шест позива, вероватно од разних пролазника који су видели младића у врло лошем стању. Полиција га је око 5.30, због стампеда деце која излазе са сплава, једва лоцирала. Лежао је на трави, згрчен, имао агресивне трзаје, а био је свестан све време до болнице.

Из Хитне помоћи нам је јуче потврђено да је једини регистрован позив примљен од полиције у 5.24, а да је екипа на терену била 13 минута касније.

По речима Татјане Секулић из Вишег јавног тужилаштва, у току је предистражни поступак о овом случају, а дежурни тужилац наложио је обдукцију и токсикологију. Налази, међутим, још нису стигли, па нема потврде колика је била количина наркотика у крви преминулог младића и да ли ће бити покренута истрага.

Стеван Ђокић, бивши полицајац и оснивач Центра за безбедност, истраге и одбрану каже да је дрогу данас веома лако набавити.

– У сваком крају зна се ко је дилер и он је лако доступан. Таблете екстазија се углавном продају на журкама и оне могу да се нађу већ од 400 или 500 динара. Марихуана може да се купи на улици и то чак и као већ смотани џоинт или да је купац сам увија. Често се цена креће од пар стотина динара, па навише, у зависности од квалитета. У препродаји дроге неретко учествују и малолетници и по правилу, они доводе и нове купце – објашњава Ђокић.

 

(Espreso.rs / Novosti.rs)

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар