Почетна » Случај паљења куће новинара: Четири године затвора за Игора Новаковића

Случај паљења куће новинара: Четири године затвора за Игора Новаковића

од admin
0 коментар

 

Готово три године од како је Милану Јовановићу, новинару грочанског портала Жиг инфо у гаражу куће усред ноћи бачен „Молотовљев коктел” који је изазвао пожар прво у гаражи, а потом и у Јовановићевој кући, првостепено је осуђен и последњи окривљени Игор Новаковић.

Након четири одржана суђења у одвојеном поступку који се водио против Игора Новаковића, он је осуђен на затворску казну због саучесништва у нарушавању опште сигурности.

Након што су на данашњем суђењу изнете завршне речи заменика тужиоца Ивана Дузлевског који је за Новаковића тражио пет година затвора, али и адвоката, судија Вукадин Брајушковић је након паузе од пола сата донео и пресуду.

Приликом изрицања пресуде, судија је рекао да је Новаковић свесно подстрекао Александра Маринковића да запали гаражу Јовановићу јер га је питао да ли је заинтересован да му отпише дуг, пошто има неки посао за њега. Како је за Маринковића то била примаљива понуда, Новаковић му је рекао да треба да запали Мерцедес сиве боје, уз опис локације где се аутомобил налази.

Поступак против Игора Новаковића је издвојен у јануару ове године због непојављивања његовог адвоката на суду и то непосредно пред изрицање пресуде преосталој тројици окривљених.
Тада су бивши градоначелник општине Гроцка, Драгољуб Симоновић, полицајац Владимир Михајиловић и Александар Маринковић осуђени на укупно 12 и по година затвора. Жалба на ову пресуду још увек је пред Апелационим судом.

Како је тада образложио судија, Симоновић и бивши полицајац Владимир Михаиловић су деловали као саучесници, па је Симоновић добио 4 године и три месеца, а Михаиловић четири године. Александар Маринковић који је лично запалио Јовановићеву гаражу је и даље у бекству и судило му се у одсуству. Он је такође добио четири године и три месеца. Ово казне биле су мање него што је тужилаштво тражило.

Новинару Милану Јовановићу и његовој супрузи Јели Дељанин је у гаражу куће у којој живе убачен “Молотовљев коктел”, у ноћи 12. децембра 2018. Њих двоје су тада спавали и пожар се проширио на остатак куће.

Тадашњи градоначелник општине Гроцка, Драгољуб Симоновић ухапшен је у јануару наредне године, због сумње да је наручио паљење куће јер је Јовановић писао критичке текстове о њему.

Како је суд утврдио, Симоновић није сам извршио ово дело, већ је у октобру 2018. године од полицајца Владимира Михаиловића затражио да нађе некога ко би то урадио и за то обећао 1.500 евра. Михаиловић је контактирао Игора Новаковића из Врчина и рекао му шта треба да се уради, а он се даље обратио локалном дилеру Александру Маринковићу, који му је дуговао новац.

Милица Љубичић     Раскрикавање

Можда ти се свиди

Оставите коментар