Почетна » Почело суђење бившем председнику Гроцке Симоновићу за злоупотребе

Почело суђење бившем председнику Гроцке Симоновићу за злоупотребе

Осумњичена и бивша начелница Управе

од Жиг Инфо
0 коментар

У Вишем суду у Београду је уводним речима тужилаштва и одбране, јуче је почело суђење бившем председнику градске општине Гроцка Драгољубу Симоновићу (63) и бившој начелници општинске управе Биљани Бокаловић Ђорђевић (59) због сумње да су извршили кривично дело Злоупотреба службеног положаја и оштетили општински буџет за укупно више од 15 милиона динара.

Оптужницом Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, Симоновић се терети да је незаконитим поступањем у децембру 2018. године проузроковао штету буџету ГО Гроцка у износу од 11.647.035,63 динара, а Бокаловић Ђорђевић штету од 3.993.000,00 динара. Оптужени Симоновић и Бокаловић Ђор]евић су на почетку рекли да су разумели оптужни предлог и негирали кривицу.

Оптужницом Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, Симоновић се терети да је незаконитим поступањем у децембру 2018. године проузроковао штету буџету ГО Гроцка у износу од 11.647.035,63 динара, а Бокаловић Ђорђевић штету од 3.993.000,00 динара. Оптужени Симоновић и Бокаловић Ђорђевић су на почетку рекли да су разумели оптужни предлог и негирали кривицу.

У уводној речи, поступајућа тужитељка је истакла да ће током суђења доказати да је Симоновић, супротно одредбама Закона о буџету и Одлуке о буџету ГО Гроца за 2018. годину, у децембру те године донео решење којим се одобрава исплата годишње награде за 2018. годину запосленим, именованим, постављеним и изабраним лицима у ГО Гроцка од по 50.000 динара, а која се увећава за припадајуће порезе и доприносе.

За другоокривљену, тужитељка је навела да је она супротно прописима, у новембру 2018. године донела решење којим се одобрава исплата једнократне помоћи запосленим и постављеним лицима на основу којег је истог дана из буџета општине извршена исплата укупног бруто износа од 3.993.000 динара.

Напоменула је да остаје при свим доказним предлозима из оптужног акта као и да се у својству сведока оштећеног на суђењу испитају законски заступник Града Београда, Градски правобранилац Града Београда, као и да се прочита изјашњење Градског правобранилаштва Града Београда, те да се он позове на суђење.

Са друге стране, одбрана окривљеног Симоновића је навела да не постоји доказ који указује да је он починио кривичн одело директним умишљајем, додајући он као председник општине не мора да познаје закон већ о томе други запослени воде рачуна.

Одбрана тврди да су и друге општине својим запосленима давали једнократну помоћ, додајући да је и тадашњи заменик градоначелника Београда Горан Весић јавно говорио да се запосленима у Градској управи и градским предузећима претходне три године исплаћује солидарна помоћ.

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар