Почетна » Почетак поновљеног суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића одложен за септембар

Почетак поновљеног суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића одложен за септембар

На данашњем рочишту одређено је шест нових термина за суђење

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Бивши високи функционер Српске напредне странке и председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, оптужен да је пре четири године наредио паљење куће новинара Милана Јовановића, може мирно да спава још цело лето.

Поновљено суђење за тешко кривично дело изазивања опште опасности подстрекавањем требало је да почне зимус, али захваљујући бројним одлагањима оптужених и одбране, почеће тек 6. септембра. Већ сад је јасно да ће и 6. септембра рочиште трајати кратко и можемо очекивати само уводно изношење оптужнице, без изјашњавања одбране, јер је адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, која брани другооптуженог, уз тај услов прихватила први датум кад лично не може да стигне, па ће послати замену.

Наредна рочишта заказана су за 20. и 28. септембар, а у октобру су одређени термини 14, 26. и 28. Одбрана није пропустила да судију Луку Пантелића упозори да тих шест договорених термина не могу бити гаранција да ће се суђење и одржати, јер их, како је рекла адвокатица Добричанин Никодиновић, „за притворске предмете нико ништа не обавештава“. Судија Пантелић је одговорио да се „на време може обезбедити замена“.

Суђење Симоновићу и још тројици оптужених за напад на новинара у децембру 2018. године, што је случај који је шокирао и домаћу и међународну јавност, одвија се са шокантном лежерношћу, као да је у питању неки спор око кашњења испоруке шаргарепе.

Данашње рочиште искоришћено је само да би судија формално закључио да се раздвојени предмети спајају, што је било јасно већ прошле недеље, на рочишту које је „протраћено“ на сличан начин. Судија Пантелић је ово данашње рочиште завршио наредбом да се на следеће рочиште у обједињеном поступку позову и трећеоптужени Игор Новаковић и његов адвокат Горан Пејић, а онда додао: „Да почнемо полако“.

Док оптужени спавају мирно, Јела Дељанин и даље сваку ноћ броји као бесану јер се још није ослободила трауме из ноћи кад је Милана, омамљеног димом, извлачила из буктиње у коју је била претворена њихова кућа.

Тужилац Предраг Миловановић данас је суду и свима у поступку доставио пречишћену оптужницу. На оптуженичкој клупи су Драгољуб Симоновић, који је, како се наводи, због Миланових текстова о корупцији наручио паљење аутомобила и куће новинара локалног портала Жиг инфо. Другооптужени је бивши полицајац Владимир Михаиловић који је ту наредбу даље пренео трећеоптуженом Игору Новаковићу. Четвртооптужени Александар Маринковић, који је бацио „Молотовљев коктел“, одавно је у бекству и полиција не ради ништа да га пронађе и приведе правди. Осим Драгољуба Симоновића, сви оптужени су више пута признали дело за које их оптужница терети, а затим неуверљиво порекли.

Сва четворица оптужених добила су осуђујуће затворске казне, укупно 12 и по година, у првом процесу пред Другим основним судом у Београду. Пресуде су пале на Апелационом суду из процесних разлога и од септембра поново све „почиње полако“, из почетка.

 

Тамара Спаић, Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар