Почетна » Почиње суђење за злоупотребе у Галеници

Почиње суђење за злоупотребе у Галеници

од admin
0 коментар

Суђење бившем генералном директору „Галенике“ Ненаду Огњеновићу и још осам окривљених због оптужби за наношење штете том предузећу за више од 900 милиона динара требало би да почне сутра у Специјалном суду Београду.

Почетак суђења је у више наврата одлаган због вишемесечног штрајка адвоката, а у јануару, након престанка протеста адвокатуре, суђење је одложено опет из процесних разлога – јер једном од оптужених није дошао бранилац због болести а нико од присустних адвоката није зелео да се прихвати његове одбране.

У овом случају, оптужница осим Огњановића терети некадашњег директора „Велефарма“ Драгољуба Вучићевића, као и директора „Фарматрејда“ Радослава Секулића, који је у међувремену преминуо па је поступак против њега обустављен.

Оптужени су и власник занатске радње и привредног друштва „Ливница Јеремић“ Миодраг Јеремић, заменик генералног директора Галенике Горан Орлић, власник радње „Павловић“ Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима „Фарманари“ и „Унихемком“ Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву „Тргошпед-транс“ Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Они се терете да су као саизвршиоци извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Бирманчевићу је стављено на терет кривично дело фалсификовање службене исправе, а Владовићу и кривично дело пореска утаја.

Огњеновићу, Вучићевицу и Секулићу ставља се на терет да су од 2008. до 31. децембра 2009. године, искоришћавањем својих полоžаја одговорног лица и прекорачењем граница својих овлашћења прибавили противправну имовинску корист предузећу „Пхарматраде“ са Марšалских острва у износу од 4.990.000 еура односно 434.506.745,00 динара и прицинили šтету АД „Галеника“ у износу од 5.224.383 евра односно 594.107.953,31 динара.

Огњеновић и Јеремић се терете да су у периоду од априла 2009. до краја децембра 2010. године искоришћавањем својих овлашћења на штету „Галенике“ прибавили противправну имовинску корист занатској радњи и уметницкој ливници „Јеремић“ из Врчина од 140.184.493,11 динара приликом набавке скулптура, а занатској радњи Павловић за израду постамената за наведене скулптуре у износу од 4.286.648,03 динара.

Такоде, оптужницом се окривљенима Огњеновићу, Орлићу, Јововићу, Прици и Владовићу ставља на терет да су од марта 2010. до краја фебруара 2011. године искоришћавањем овлашћења прибавили противправну имовинску корист привредним друштвима „Пхарманари“ доо из Новог Сада, „Унихемком пхарм“ из Подгорице и „Унихемком пхарм“ из Брчког од 80.249.904.962,49 динара, а оштетили „Галенику“ у износу од 161.786.952,45 динара.

Друга истрага је у случају Галеника покренута у септембру 2013. године за нова кривична дела и друга лица, поред Огњеновића, који је већ био у притвору.
Та истрага је обухватила Драгана Шебрека, власника и директора предузећа „БГ Фарм“ Младена Газикаловића, Милицу Мирковић, Драгану Шутић и Мирослава Јовића.
Ови осумњичени се терете да су у сарадњи са Огњеновићем злоупотребама оштетили „Галенику“ за око 3. 375.152.000 динара, а привредном друштву БГ „Фарм“ прибавили противправну имовинску корист од око 2.326.470.000 динара.

Трећа истрага је покренута крајем маја 2014. године против Огњеновића, бившег председника Управног одбора и директора СПС-а Дејана Бацковића и још седам осумњичених да су оштетили ту фирму за око 75 милиона евра и прибавили противправну имовинску корист за компанију Велефарм и друга повезана предузећа.

Огњеновић је почетком септембра прошле године пуштен из притвора у којем је био због трећег кривичног поступка који се води у случају „Галеника“
У кривичним поступцима који се односе на Галенику и одговорна лица из те компаније обухваћене су спорне активности, које су према сумњама тужилаштва, узроковале штету за Галенику од преко 100 милиона евра.

Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар