Почетна ОсталоХроника Подигнута оптужница против полицајке Катарине Петровић: Тужилаштво је терети да је извештај о несрећи Вучићевог кума доставила Мариники Тепић

Подигнута оптужница против полицајке Катарине Петровић: Тужилаштво је терети да је извештај о несрећи Вучићевог кума доставила Мариники Тепић

од Други Пишу
0 коментар

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело је данас Вишем суду у Београду оптужни предлог против полицијске службенице у Полицијској управи у Ваљеву Катарине Петровић (41), због сумње да је извршила кривично дело из члана 98. Закона о тајности података, јер је неовлашћеном лицу доставила документа који су јој поверени и представљају тајне податке са ознаком тајности “поверљиво” из поменутог закона, саопштило је данас Више јавно тужилаштво у Београду.

„Претходно је ово тужилаштво одбацило кривичну пријаву против Катарине П. за кривично дело Злоупотреба службеног положаја из Кривичног законика Србије. Тужилаштво је такодје предложило Вишем суду у Београду да се огласи месно ненадлежним и да предмет уступи надлежном Вишем суду у Ваљеву. Постоји оправдана сумња да је Катарина П. 14. јуна ове године, у радно време, најпре преко своје приступне шифре, приступила ЈИС МУП РС, апликацији “Дневник догађаја“ који садржи податке означене ознакон тајности “ПОВЕРЉИВО“ према Закону о јајности података и Обавезној инструкцији о правилима и поступцима у коришћењу информационог система МУП-а и извршила преглед евидентираног догађаја“, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва.

Даље наводе да је осумњичена затим исти одштампала и фотографисала својим мобилним телефоном и те фотографије извода из ЈИС МУП РС, путем друштвене мреже “Тwиттер“, проследила М.Т, која их је 18. јуна објавила на свом “Тwиттер“ налогу.

„На овај начин је, како се сумња, Катарина П. поверљиве податке учинила доступним неовлашћеном лицу М.Т. (Мариника Тепић) Тужилаштво је у оптужном акту предложило суду да окривљену огласи кривом и да јој изрекне условну осуду од седам месеци затвора са роком проверавања од две године. Раније данас, тужилаштво је предложило суду да Катарини П. укине притвор јер је отпао разлог из којег јој је притвор био одредјен, а то је да не понови кривично дело у кратком временском периоду, будући да је ПУ Ваљево против ње покренула дисциплински поступак и да је окривљена суспендована, те нема више пристуо поверљивим информацијама. Суд је овај предлог усвојио и окривљеној укинуо притвор“, наводи тужилаштво.

Подсетимо, полицајка из Ваљева Катарина Петровић ухапшена је у понедељак због наводне злоупотребе службеног положаја, а заправо јој се на терет ставља да је одала информацију од несумњивог јавног значаја коју је МУП крио – да је председников кум Никола Петровић под дејством кокаина и алкохола изазвао саобраћајну несрећу у којој су повређене две жене.

Саобраћајна незгода коју је изазвао Петровић догодила се 7. марта, у Ужичкој улици на Дедињу. Он је тада скупоценим аутомобилом „мекларен“ ишао споредном улицом, а када је дошао до раскрснице са Ужичком, саобраћајницом са првенством пролаза, није се зауставио на знак, већ је наставио.

Тада је ударио аутомобилом у „опел корсу“ у којој су биле две жене, након чега су оба возила ударила у ограду Дома Патријаршије. Против Вучићевог кума убрзо је поднета је кривична пријава за угрожавање јавног саобраћаја, због чега му прети затворска казна.

Foto: Privatna arhiva

Тања Миловановић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар