Почетна » ПОЛИЦИЈО, УПОМОЋ „Ванземаљци су међу нама!“

ПОЛИЦИЈО, УПОМОЋ „Ванземаљци су међу нама!“

од admin
0 коментар

Немамо пара за такси, нека дође патрола по нас. Ако закаснимо кући, неће нам дозволити да изађемо следећег викенда!

Ово је само један од позива дежурној служби 192 где грађани траже помоћ за нешто што је ван полицијског делокруга рада.

– Годишње примимо око 600.000 позива. То значи да сваког минута зазвони телефон у Командно-оперативном центру ПУ Београд и грађани траже помоћ или савет – каже у разговору за “Блиц” Младен Остојић, помоћник начелника дежурне службе.

Остојић објашњава да је већина позива у вези с радом и надлежношћу полиције, и то око 60 одсто, док је трећина у вези с комуналним проблемима.

– Сваки десети позив је злонамеран, узнемиравајући или пријава неке смешне ситуације – констатује Остојић.

Фото: Марко Сомборац / РАС Србија

Без обзира ко је с друге стране жице, полиција сваки позив мора да провери.

– КОЦ је центар свих информација у Београду и одавде крећу све акције у граду. Сваки оператер испред себе има идентификатор позива и када прими позив о неком кривичном делу, о томе обавештава шефа смене, а оператери на систему „Авала“ преко заштићеног система комуникације „Тетра“ упућује патролу на лице места – наводи Остојић.

Фото: Марко Сомборац / РАС Србија

У КОЦ-у у свакој смени има пет оператера, а седам линија је отворено. Оператери прате дешавања у граду уз 63 сигурносне камере које покривају главне тачке на београдским улицама.

– Управо је видео-надзор помогао у идентификацији нападача који је на Тргу републике на дочеку 2013. ножем убо неколико људи – каже Остојић. Позиве који нису везани за територију престонице прослеђују надлежној полицијској управи. Грађанима такође дају савете како да остваре своја права.

Фото: Марко Сомборац / РАС Србија

– Има оних који зову да питају за резултат неке утакмице, нису стигли да је погледају, па да провере да ли им је тикет прошао. Дешава се да позове старија госпођа, досадно јој је, па жели да са оператером, како би народ рекао, “разводи аброве”, о политици, естради, или тражи неки рецепт. И даље има оних који пријављују да им долазе ванземаљци, лупају на врата, узнемиравају их. И оних који се жале на цене. Оператери их лепо замоле да прекину везу јер можда у том тренутку зове неко коме је заиста потребна помоћ, коме је живот угрожен – наводи Остојић и додаје да је последњих година смањен број тих шаљивих, али и злонамерних позива. Разлог је вероватно што људи знају да оператер зна с ког броја зову и због могућности, ако је позив злонамеран, да буду кривично гоњени.

Мање “бомби” у школама

Због могућности идентификације бројева и кривичног гоњења смањен је и број позива малолетника који пријављују да је у школи коју похађају постављена бомба, и то да би избегли писмени задатак. Иако у полицији одмах претпостављају да је дојава о бомби лажна, КД екипу морају да пошаљу у школу да провери. Убрзо против несавесног ђака подносе и пријаву због лажног позива.

 

Ана Ж. Аџић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар