Почетна » Поновљено суђење оптуженима за паљење куће Милана Јовановића заказано за 24. фебруар

Поновљено суђење оптуженима за паљење куће Милана Јовановића заказано за 24. фебруар

од admin
0 коментар

 

У Другом основном суду у Београду данас је заказан почетак поновљеног суђења за паљење куће новинара Милана Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин. Суђење је заказано за 24. фебруар, тачно два месеца након што је Апелациони суд објавио своју одлуку о укидању првостепене пресуде којом су на затворске казне осуђени Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка, Владимир Михаиловић, бивши полицајац, и Александар Маринковић, ситни преступник, још увек у бекству.

Судија у овом важном предмету је Лука Пантелић и он ће практично бити трећи судија који ће овај предмет водити у основном суду, јер је након одласка у пензију судије Славка Жугића, који је изрекао првостепену пресуду, за предмет била задужена Сања Вујачић, али јој је предмет одузет одлуком председника суда.

Јавност очекује да се на ово суђење врати тужилац Предраг Миловановић, који је водио истражни поступак и заступао оптужницу за тешко дело изазивања опште опасности подстрекавањем. Тужиоца Миловановића је, након његовог избора у Државно веће тужилаца, јавна тужитељка Загорка Доловац спречила да даље заступа своју оптужницу, уз немушто образложење да треба да се посвети новим дужностима.

Предлог Радне групе за заштиту и безбедност новинара, након што је апелација укинула првостепену пресуду и суђење вратила на почетак, био је и да се тужилац Миловановић врати и заступа оптужницу, пре свега због поверења које је стекао у јавности радећи брзо и ефикасно на расветљавању напада на новинара.

Тужилац Миловановић је у разговору за Цензоловку рекао да још чека одлуку јавне тужитељке Доловац и да се нада да ће му то омогућити. Посебно је нагласио да га дубоко професионално и људски узнемирава судбина Милана Јовановића и Јеле Дељанин, који су у позним годинама и нарушеног здравља приморани да пролазе кроз дуго суђење, уз пуно кашњења и прекршених рокова које су судови починили, малтретирање којем су их изложили адвокати одбране и увреде које су поново морали да трпе од оптужених.

Кућа Милана Јовановића и Јеле Дељанин запаљена је у децембру 2018. године по налогу бившег председника општине Драгољуба Симоновића, како се каже у оптужници која до сада није оборена. Симоновић је наручио напад на новинара због његових текстова у којима је истраживао корупцију и малверзације у Гроцкој.

Апелациони суд је из процесних разлога укинуо пресуду и вратио је на поновно суђење. Ова одлука је оштро критикована у медијској заједници и обележила је негативни скор слободе говора и безбедности новинара у Србији.

Иако се очекује да поновљено суђење буде брже овог пута, јер је Апелациони суд детаљно образложио шта треба исправити у поступку, отежавајућа је чињеница то што поступак води нови судија који тек треба да уђе у предмет. За Милана Јовановића и Јелу Дељанин поновљени поступак представља још један мучан и неизвестан процес. За новинаре који су готово свакодневно мета бруталних вербалних напада, таргетирања и претњи, поновљени поступак је питање враћања поверења у правду.

 

Тамара Спаић, Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар