Почетна » Поново одложено суђење Драгољубу Симоновићу, овог пута због сумње да један од оптужених има ковид 19

Поново одложено суђење Драгољубу Симоновићу, овог пута због сумње да један од оптужених има ковид 19

од admin
0 коментар

 

Суђење бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу за паљење куће новинара Милана Јовановића поново је данас одложено због сумње на ковид 19 другооптуженог Владимира Михаиловића.

Михаиловићева адвокатица обавестила је суд да је њен брањеник јуче имао повишену температуру, није прецизирала колику, да је јутрос отишао на тестирање на нови коронавирус и да ће о резултатима накнадно обавестити суд.

„Како нема процесних услова да се претрес одржи, он се одлаже и нови се заказује за 27. новембар“, закључио је судија Славко Жугић, додајући да му је жао због одлагања процеса.

Сумња на опструкцију

Ово је већ други пут да се због актуелне пандемије одлаже главни претрес. Како је одбрана од самог почетка суђења, које је почело у априлу прошле године, више пута одлагала рочишта, поново су пробуђене сумње да је у питању намерна опструкција.

Да подсетимо, у јулу ове године чак три адвоката одбране нису се појавила у суду, уз обавештење да су у самоизолацији након контакта са особом оболелом од ковида 19.

Новинар Милан Јовановић је тада рекао да нема дилему да је у питању опструкција поступка и жеља адвоката одбране да „прође што је могуће више времена до првостепене пресуде“.

Јовановићева адвокатица Ана Матић Алимпијевић је за Цензоловку данас поновила да сумња на опструкцију, уз образложење да се „то догађа у ситуацијама кад се суђење приводи крају“.

Сумње потхрањује и податак да се Ивица Вуковић, један од адвоката првооптуженог Симоновића, јуче није појавио на суђењу по Симоновићевој тужби против локалног грочанског портала Жиг инфо, такође због сумње на ковид 19 код његове сараднице, а данас је дошао на рочиште и није помињао никакву сумњу да је заражен иако ју је у тако кратком раздобљу (дан за даном) медицински немогуће отклонити.

Наиме, Симоновић је раније покренуо чак 16 тужби против портала који је писао о корупцији и ненаменском трошењу новца у општини Гроцка и до сада ниједну није добио.

Тактику одлагања и отезања обично не примењује страна која има јаче аргументе и шансе да оствари победу.

На претходном рочишту, крајем октобра, судија Славко Жугић одбацио је све главне доказе, сведоке и захтеве одбране окривљених којима се оспоравала оптужница и тиме, по оцени адвоката обе стране, убрзао процес и приближио се тренутку изношења завршних речи и пресуди.

Судија Жугић, међутим, још није најавио изношење завршних речи, а данас је рекао да ће се наставити доказни поступак.

Иако од августа судија покушава да убрза процес заказивањем и по четири рочишта у низу, занимљиво је да, на захтев одбране, не успева да тај темпо убрза. На претходном рочишту је, рецимо, заказао чак три рочишта у низу, за 3, 16. и 17. новембар, али се њихов број, приликом усаглашавања тих датума са агендама адвоката одбране, свео на само једно, данашње – које је одложено.

Спора правда није заиста правда

Паљење куће новинара Милана Јовановића догодило се 12. децембра 2018. године и убрзано се приближавамо неславној двогодишњици напада. Новинар, који је једва преживео, а годинама је био жртва претњи и малтретирања за које је указивао да потичу од бившег председника општине Драгољуба Симоновића, све време од тада пролази кроз нове претње и увреде на суду.

И поред обећања председника Александра Вучића да ће налогодавци и извршиоци злочина бити брзо кажњени, и овај судски процес више упућује на чувену изреку да спора правда није заиста правда, него што улива наду да су злочини против новинара кажњиви.

Судски процес су, поред честих одлагања, нарочито на почетку, обележиле увреде и додатна, такозвана секундарна виктимизација жртава у којој су Милан и његова супруга Јела Дељанин оптуживани да су измислили број и вредност ствари које су уништене у пожару, без икакве свести о томе да им је у пожару нестало све што су током живота стекли.

Адвокати одбране оптуживали су новинаре, па чак и председника државе, да врше притиске на суд, а због наводних процесно-правних нерегуларности тражили су и изузеће поступајућег тужиоца, па и целог Другог општинског јавног тужилаштва.

Драгољуб Симоновић је чак јавно претио тужиоцу да „може да му се догоди да више не буде тужилац“.

С друге стране, држава ништа није учинила да материјално помогне новинару и његовој супрузи. Напротив, гротескно је, али догодило се, да је новинару уместо помоћи стигао захтев да плати порез на изгорелу кућу.

Оптужница против Драгољуба Симоновића подигнута је у марту прошле године и тужилаштво тражи осам година затвора због сумње да је он наложио паљење куће Милана Јовановића. Поред Симоновића, оптужен је Владимир Михаиловић, као саучесник, и њему прети пет година затвора, као и Игору Новаковићу, док је Александру Маринковићу, као извршиоцу, запрећено шест година затвора. Маринковић је у бекству и за њим је расписана потерница. Сви окривљени, осим Маринковића, негирали су кривицу и променили су првобитно признање да су извршили све што им се ставља на терет.

Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар