Почетна » Поново отказано суђење Симоновићу: Игра живаца у процесу препуном опструкција и отезања

Поново отказано суђење Симоновићу: Игра живаца у процесу препуном опструкција и отезања

од admin
0 коментар

 

Трећи пут у низу због истог разлога, данас је поново отказано суђење Драгољубу Симоновићу, бившем председнику Општине Гроцка и функционеру владајуће странке, окривљеном за паљење куће новинара Милана Јовановића.

Сва три последња рочишта, односно шест, јер су сваки пут заказивана и отказивана по два везана дана предвиђена за суђење, отказана су због болести другооптуженог Владимира Михаиловића.

Михаиловић је баш за данас и сутра заказао прегледе у Дому здравља Гроцка, а његов адвокат је тек данас о томе обавестио судију и све друге у поступку.

Матић Алимпијевић: Личи на намерно отезање

„Ово је игра живаца“, прокоментарисала је Ана Матић Алимпијевић, адвокатица новинара Милана Јовановића, и додала да све „личи на опструкцију судског поступка и намерно отезање“, чему су окривљени и њихови браниоци често прибегавали откако је суђење почело у априлу 2019. године.

Следећа рочишта заказана су за 15. и 16. децембар у 9 сати.

Тада ће већ бити више од две године откако је 12. децембра подметнути пожар прогутао Јовановићеву кућу, односно све што је стекао у животу. Симоновић је окривљен да је, због критичких текстова на локалном порталу Жиг инфо, у којима је разоткривана корупција у општини, наручио да се новинару запали кућа.

За то је, по оптужници, ангажовао бившег полицајца Владимира Михаиловића, а овај налог проследио Игору Новаковићу, који је познат по томе да се бавио изнудама, и Александру Маринковићу, који је и бацио „Молотовљев коктел“.

Засад је кажњена једино певачица Бојана Цветковић Шијацки, која је те кобне ноћи Маринковића возила до куће Милана Јовановића. Захваљујући нагодби са тужилаштвом и споразумом о признању кривице, осуђена је на шестомесечни кућни притвор и новчану казну од 50.000 динара.

Мада је, у ситуацији пандемије ковида, тешко некога оптужити да користи болест да би избегавао суђење, оштећени указују на то да је више индиција да се управо то догађа у овом поступку.

Новинари портала Жиг инфо Милан Јовановић, Жељко Маторчевић и Зоран Лалић, који се, као и Владимир Михаиловић, лече у Дому здравља Гроцка, тврде да није уобичајено да се заказују прегледи оболелима од ковида. Милан Јовановић истиче да му је чудно да се преглед закаже баш на дан када је заказано рочиште.

Да подсетимо, због болести другооптуженог Михаиловића рочишта су први пут отказана пре готово месец дана, 10. новембра. Следеће рочиште, 27. новембра, такође је отказано након што су сви осим Михаиловића дошли, а његов бранилац је тек тада обавестио суд да је Михаиловић провео у болници 20 дана и да му је одређена петнаестодневна изолација.

Коначно, данас је достављена лекарска документација о томе да су заказани прегледи у Дому здравља.

Јовановић: Да су остали у притвору, све би било завршено

Због епидемије ковида први пут је у овом поступку одложено рочиште у јулу, када су три адвоката одбране обавестила суд да су у самоизолацији због контакта са особом зараженом новим коронавирусом. Данашње одлагање је четврто по реду због епидемије.

На питање Цензоловке како се осећа поводом тога да се приближава датум кад му је пре две године запаљена кућа, а да окривљени нису кажњени, Милан Јовановић каже:

„Како би се осећао човек који је све изгубио у животу. Гледам опструкцију током целог овог поступка у коме су окривљени и њихови адвокати све радили да би он трајао што дуже. Корона им очигледно иде наруку. Да нису криви, да нису урадили то дело, сами би инсистирали да се поступак оконча што пре и да докажу своју невиност. Током целог судског поступка бавили су се само процедуралним стварима и проценом штете. Да су остали у притвору, до сада би судски поступак био увелико завршен.“

Његова адвокатица Ана Матић Алимпијевић каже за Цензоловку да до краја поступка није остало још много тога да се уради:

„Пошто је тужилаштво унело мање измене у оптужницу и ускладило је са оним што је сигурно доказано током поступка, требало би сви да се изјасне на ту нову оптужницу. Такође, очекује се извођење доказа које је тражио адвокат Игора Новаковића о околностима у Централном затвору. Након тога следи читање списа и заказивање завршних речи.“

Тамара Спаић    Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар