Почетна » СЈ: Новинари Н1 из Србије добили нове претње

СЈ: Новинари Н1 из Србије добили нове претње

од admin
0 коментар

 

Добили су претње путем твитера и имејла. Објавом на Твитеру корисник @ЈеринаОпицена позвала је људе да провале у студије Н1, зауставе емитовање без икаквог насиља и избаце особље Н1.

„У суботу када @Н1инфоБГ почне са хушкањем на братоубилачки рат, упасти на @Н1инфоБГ прекинути програм, не вршити насиље, све их истерати на улицу. Не може нико илегално пословати у Србији, пропагирати фашизам, позивати на грађански рат. Ако држава не реагујемо #Ми333 хоћемо“.

Друга претња стигла је на редакцијски имејл од човека који се представио као Симо Периц́.

„Моје податке имате. Није лажни профил. Желим рећи да сутра не плачете шта се догодило или шта се вашим ближњим догодило. ВИ , баш ВИ , Н1 сте узрок , повод и бићете жртве. Не вјерујете?“.

Председник Независног удружења новинара Србије, Жељко Бодрожиц́ рекао је да „кампања против ове телевизије траје годинама“.

„Овакве претње су последица узавреле атмосфере у друштву. О томе сведочи и податак да су колеге са телевизије Н1 и током ове ноц́и добијале нове претње и притиске. “ рекао је.

Ово није први пут да је телевизија Н1 нападнута. Њихови новинари су под сталним притисцима и нападима где год да се налазе. Мрежа СЈ у последњих 30 дана упозорава да се у Србији дешавају огромне нестабилности, па се медијски радници стално налазе у изузетно опасним ситуацијама.

МрежаСафејоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се својој чланици НУНС-у у осуди ових бруталних претњи, али и изражава забринутост за безбедност новинара у овој земљи. Мрежа СЈ позива српске власти да делују и заштите новинаре у Србији, истраже и идентификују особу која је претила Н1 медијима. Такође још једном молимо представнике власти да учине све што је у њиховој моц́и да се оваква атмосфера у друштву смири.

 

Мрежа СафеЈоурналистс ће о овом случају информисати све домаће и међународне актере.

 

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Скопјле – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 4. децембар 2021.

 

Удружење новинара Македоније

 

Удружење новинара Косова

 

Удуржење БХ новинари

 

Хрватско новинарско друштво

 

Независно удружење новинара Србије

 

Синдикат медија Црне Горе

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар