Почетна » После џепароша, у редовима вишег тужиоца и оптужени насилник

После џепароша, у редовима вишег тужиоца и оптужени насилник

од Други Пишу
0 коментар

Тужилачка сарадница, виновница незапамћеног скандала и покушаја џепарења колегинице у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Београду, није усамљени пример проблематичног “кадра” из редова првог човека овог тужилаштва Ненада Стефановића и његовог режимског и интересно-сукобљеног Удружења судија и тужилца (УСТ). У кружоку професионално опскурних, посебно место заузима и један поступајући заменик основног тужиоца, обимног кривичног, али и дисциплинског досијеа, који уместо на оптуженичким клупама, позира на фотографијама са лажног јубилеја УСТ као истакнути члан.

У питању је Горан Свилар, заменик тужиоца из београдског Трећег основног тужилаштва, који је прошле године успео да постане “предмет” сопствене институције. По сили закона, случај који је чинио читав спектар кривичних дела из области насиља, морао је да буде делегиран у рад другим тужилаштвима због могуће пристрасности.

Упркос томе, он је, како сазнаје “Нова” месецима уназад недоступан истражним и судским органима, чији се сваки позив, уредно и упорно враћа с ознаком неуручено.

 

На мрежама се пак, појвила фотографија са прославе непостојећих десет година од оснивања УСТ на којој се налази и овај тужилац, оптужен за насиље (скроз лево) и који се, бар по званичним подацима из своје радне биографије, не уклапа у агенду и мисију председника УСТ и вишег јавног тужиоца Ненада Стефановића, који намерава да „поврати поверење грађана у рад тужилаштва и да се обрачуна с криминалом“.

Но, кренимо редом.

Случај тужиоца Свилара запрепастио је, у јуну прошле године, читаву јавност, након што је у медијима осванула вест да је приведен због напада на комшију, као и због вређања двојице полицајаца који су дошли да интервенишу. Вест је била зачињена информацијом да је по доласку у станицу, Свилар одбио да буде тестиран на наркотике, а режимски таблоиди, који су по обичају, полагали право на ексклузиву звану “снимак инцидента са сигурносне камере у згради”, данима су рабили ову причу о бахатом и насилном тужиоцу.

Данас пак, основна вест о овом догађају постоји на само једном порталу, док је снимак у потпуности ишчезао.

Како за “Нову” открива добро обавештен извор, поменути инцидент је био само тренутни врхунац Свиларовог проблематичног понашања, недостојног и недопустивог за некога ко обавља јавнотужилачки посао.

“Нетрпељивост коју је гајио према првом комшији, а чији тачни узроци до данас нису у потпуности познати, манифестовала се свакодневно, најчешће вербалном агресијом, претњама и псовкама. Човек се осећао угрожено, али није алармирао полицију све док није пређена граница између вербалног и физичког, а вероватно и зато што му је Свилар свакодневно претио својом професијом и положајем. Тај човек је испред својих врата имао сигурносну камеру која је забележила небројане Свиларолве испаде – од пљувања и најмаснијих псовки које би истресао сваки пут кад би изажао из стана, до пењања на столицу и уништавања камера које је прскао ауто-лаком”, каже наш саговорник.

Извор додаје да инцидент са комшијом и полицијом није најстрашнији из Свиларовог досијеа, већ да је то насиље у породици, односно пребијање невенчане супруге.

“Нова” је дошла у посед и снимка на ком Свилар шутира своју невенчану супругу, али га нећемо обављивати због узнемирујућег садржаја.

“Против Свилара су два пута подношене пријаве за насиље у породици, а двапут му је изречена и мера забране приласка и комуникације са жртвом. Ти поступци вођени су пред београдским тужилаштвом, док су они за нападе на комшију и уништавање његове имовине, као и вређање полицајаца, покренути по приватним тужбама. Поступак у ком су полицајци оштећени је пред младеновачким тужилаштвом које до данас није успело да саслуша Свилара. Исти је случај и са поступком који је покренуо његов комшија и који се води пред Другим основним судом. Ни поступајући тужилац, ни судија, нису могли да му уруче позиве за саслушање, које су осим на адресу, слали и на Треће ОЈТ где је запослен. Сваки пут би изнова одбијао да прими позив”, каже наш саговорник.

Он истиче да и поред свих стечених услова да се Свилару одреди притвор, законски је то ипак немогуће јер се поступа по приватној тужби, а не службеној дужности.

Са друге стране, како тврди наш саговорник, против Свилара су подношене и дисциплинске пријаве због импозантног броја нерешених предмета.

“Пре неколико дана га је дисциплинска комисија првостепено осудила за два тешка и један лакши прекршај. Најпре му је у петнаестак предмета наступила апсолутна застара кривичног гоњења, што аутоматски значи да у њима није апсолутно ништа поступао у последњих 6 до 10 година. Такође, није поступао по обавезном упутству свог јавног тужиоца , тако што је држао судске списе 5-6 година, оглушујући се и на наредбе суда да их врати”, каже наш извор.

Како би испунио сваки спектар казнених евиденција, Свилар је и прекршајно процесуиран.

“Недавно је имао саобраћајку у Душановој улици на Дорћолу, када је ударио и повредио човека са невероватних 1.9 промила алкохола у крви. Повређени је одбио лекарску помоћ, и тиме га заправо спасао још једне кривичне пријаве”, завршава наш саговорник.

Иван Милићевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар