Почетна » Потресна исповест Нине Кобиљски, мајке настрадале девојчице из „Рибникара“

Потресна исповест Нине Кобиљски, мајке настрадале девојчице из „Рибникара“

од Други Пишу
0 коментар

Нина Кобиљски, мајка трагично настрадале девојчице Е. К. коју је 3. маја у Основној школи „Владислав Рибникар“ на Врачару убио вршњак К. К., објавила је на Фејсбуку потресну поруку коју је упутила родитељима дечака који је починио масакр.

Она је у дужој објави на Фејсбуку написала неколико чињеница о ученицима Одељења ВИИ2, колико су ђаци заједно били срећни и испуњени, али је и упитала дечакове родитеље зашто су га слали у стрељану уместо на спорт или уметност, као што су то радили други родитлеји са својом децом.

Њену објаву преносимо у целости.

„Родитељима нелеченог дечака:

….ако нас икада будете тражили и пожелели да кажете: „Молим вас опростите, нисмо знали боље и много нам је жао…“. Знате, ми више у овоземаљску правду не верујемо… али се трудимо да наставимо да верујемо у људскост и у истину…

Верујем да вам је добро позната чињеница да је наше одељење ВИИ2 било једно изузетно одељење, не зато сто је било састављено од одличних ђака, вец зато сто су то била добра деца и добри пријатељи једни другима. Они су у школу одлазили насмејани и враћали се задовољни.

Сећате се да су нам деца ишла заједно на језички камп у Француску… па добијали смо њихове видео снимке како певају поред камина, играју се на тематским вечерима и иду на излете… знате и да су се сви заједно картали и смејали у собама до касно у ноћ.

Како не бисте знали, када сте пуни захвалности звали разредног старешину и захваљивали се што вам је син тако лепо прихваћен од стране другара у новом одељењу у које сте изабрали да га пребаците.

Било им је прелепо, али им је истовремено било чудно зашто једно дете свих 7 дана спава склупчано на фотељи, уместо у кревету, иако му је на располагању цела двокреветна соба?!

Да ли знате да је том детету била неопходна помоћ и вас родитеља и стручних лица?

Трагедија која нас је задесила је толико страшна, болна и непојмљива, да се свакодневно боримо за удах. Мисли које ће нас доживотно морити су: Зашто му нисте помогли?! Зашто сте га обучавали у стрељани и код њега развијали и гајили тако језиве вештине пуцања и убијања, док смо ми насу децу водили на часове уметности и спорта?!

Ако нисте били свесни своје улоге у незапамћеној трагедији од 3. маја 2023. године, онда бисте се морали освестити и схватити да се нажалост овде суочавамо са трагедијом након трагедије која поприма светске размере. Јасно нам је да јавно мњење тражи неки смисао – разлог са циљем да се овакав злочин на неки начин образложи и схвати како је до њега дошло?

Да се разумемо, вршњачко насиље је круцијална тема данашњег доба којој се мора посветити највећа пажња и брига како би се оно зауставило. Али се у овој трагедији оно није десило нити бисте смели поново да се обмањујете и кријете иза неистине.

Извињавам се, десило се на најпогубнији могући начин, али од стране вашег детета према нашој деци.

Да ли сте свесни чињенице да преживели и рањени добијају животне претње из целог света јер ће „неко завршити оно што је започето“, у болесном убеђењу о задовољењу правде за „малтретираног“ дечака.

Ви добро знате да су га деца ВИИ2 наивно прихватила, пружила му руку пријатељства и то је све што су њихова златна срца могла да ураде… све друго је било на вама који сте за њега одговорни и стручним службама које су морале да задрже објективност онда када наступи родитељска слабост.

Знате, 21. век је нажалост век без срама… не би требало да је у овом веку била срамота потражити сву стручну расположиву помоћ данашњице. Када вас опет буду питали, размислите хоћете ли поновити: „Нисам крив“ или ћете макар рећи: погрешили смо нисмо знали боље…

Тада мозда нисте знали, али је сада болна истина иза свих нас и требало би да можете боље… макар да кажете: „Опростите, много нам је жао, ваша деца ни за шта нису крива!“. Овде није у питању само лична трагедија, већ колективна трагедија једног друштва јер су страдала изузетна деца која су била на правом путу да постану сјајни људи и који су са несудјеним сопственим породицама требала да буду залог овом друштву.

И даље се молимо за спасење ваших дуса, али без признања, нема ни покајања“, написала је Нина Кобиљски.

Подсетимо, Центру за социјални рад у Београду наложено је да изврши дијагностичку процену функционисања породице К. К. (13) који је починио масакр у Основној школи „Владимир Рибникар,“ те да се утврди да ли се породица налазила у евиденцији тог органа.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду утврђује да ли је дечакова мајка М. К. извршила кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица.

Foto: Nova

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар