Почетна » Пре три године ухапшен председник Гроцке, суђење враћено на почетак

Пре три године ухапшен председник Гроцке, суђење враћено на почетак

од admin
0 коментар

Симоновић је ухапшен због сумње да је наложио паљење куће новинару нашег портала Милану Јовановићу.

Пуштен је на слободу 7. марта, после 40 дана проведених у притвору.

Друго основно тужилаштво је уложило жалбу на ту одлуку Суда, али је она одбијена.

Симоновић је био председник Општине Гроцка до краја марта, када је поднео оставку. Он је у писаној изјави навео је да се повлачи из политике јер не жели да се његово име „беспризорно и свакодневно користи зарад политичких обрачуна са Српском напредном странком”.

Кућа нашег новинара Милана Јовановића запаљена је 12. децембра 2018. године године, након што су на гаражу која се налази у дворишту непознати нападачи с капуљачама на глави бацили два молотовљева коктела.

У пожару је осим куће од 200 квадрата и гараже изгорео и аутомобил. Милан и његова супруга су успели да се спасу тако што су побегли кроз прозор.

 

А. Вучић по повратку из Давоса 25.01.2019. КЗН: „желим да вас обавестим да је полиција Србије данас, 25.01.2019. ухапсила и задржала Симоновић Драгољуба, председника општине Гроцка, председника ОО СНС Гроцка и члана Главног одбора СНС…

Суђење за паљење куће Милана Јовановића почело је 9. априла 2019.  Већ на самом почетку било је јасно да ће се служити свим алатима за одлагање, јер већ на првом суђењу заказаном за 9. април 2019. године се ни Драгољуб Симоновић, нити његови адвокати нису појавили.

Једно од рочишта отказано је у јулу исте године када се Александар Маринковић и адвокати оптужених нису појавили на суђењу. Судија Славко Жугић новчано је казнио у износу од по 80.000 динара адвокате, који су морали да покрију и трошкове тог рочишта.

 Од 20-ак суђења колико је било заказано током процеса, одржано је само десетак, али оно што је обележио сваки од тих одлагања јесу, може се слободно рећи, урнебесни разлози, попут оног да је Симоновићу било лоше након вађења зуба.

За Жиг инфо, од како се вратио из притвора почео је поход по судовима који је предузео Драгољуб Симоновић. Тај поход делује прилично конфузно и у најмању руку контрадикторно. Јер, у 15 тужби пред Другим основним судом Симоновић тврди да новинари портала Жиг инфо нису новинари и да портал није медиј, у још једној, 16. тужби пред Другим основним судом Симоновић тражи обештећење за „душевну патњу“ због представке Основном јавном правобранилаштву која је поднета у виду петиције педесетак грађана, али су је иницирали новинари портала Жиг инфо, док у тужби пред Вишим судом Симоновић признаје да су у питању новинари и тужи Жиг инфо за четири текста, од којих је два написао Милан Јовановић.

25. децембра 2021. године, Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду из фебруара 2021. године којом је на четири године и три месеца затвора био осуђен бивши председник београдске општине Гроцка Драгољуб Симоновић због оптужби да је подстрекавао да се запали кућа новинара нашег портала Милана Јовановића.

Апелациони суд је вратио предмет првостепеном суду на поновно суђење.

У образложењу Апелационог суда наводи се да је у жалбама на првостепену пресуду основано указано на чињеницу да постоји разлика између јавно објављене пресуде и писменог отправка пресуде, односно да у пресуди нису наведени разлози о чињеницама који су предмет доказивања.

На исту казну осуђен је као непосредни извршилац и Александар Маринковић који је у бекству, а за којег је суд утврдио да је бацио молотовљев коктел у гаражу Јовановићеве куће, пренела је агенција Бета.

На четири године осуђен је Владимир Михаиловић, у то време активни полицајац, који је као посредник пронашао извршиоца тог дела.

Судија Спасо Жугић је рекао да Јовановићу није упаљена јакна или викендица, већ дом, што је основно људско право предвиђено и европским конвенцијама.

Он је рекао да је одбрана све време опструирала поступак, после чега су оптужени и већина адвоката протестујући напустили судницу.

Поновно суђење, односно прво рочиште након изрицања Апелације, заказано је за 24. фебруара 2022 године у Другом основном суду.

У Гроцкој данас су на кључним позицијама и даље исти људи који су давали подршку Симоновићу у, како су тада изјављивали, медијском линчу против председника највеће странке.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић/медији

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар