Почетна » Предмет паљења куће новинара Јовановића преузела нова суткиња

Предмет паљења куће новинара Јовановића преузела нова суткиња

од admin
0 коментар

 

Првостепена пресуда за паљење куће Милана Јовановића, после два месеца застоја, кренула је у даљу процедуру након што је предмет додељен новом судији. То је Сања Вујачић, која је у суд примљена почетком априла. Она је, после одласка судије Славка Жугића у пензију, преузела предмет крајем прошле недеље и експедовала четири жалбе одбране и једну жалбу тужиоца, које су до сада стигле на пресуду.

По процедури, након што све заинтересоване стране, одбрана, тужилаштво и оштећени, приме жалбе на првостепену пресуду против Драгољуба Симоновића, Владимира Михаиловића и Александра Маринковића, имаће осам дана да на жалбе одговоре.

Одговори ће бити послати судији Сањи Вујачић, после чега ће она цео предмет проследити Апелационом суду.

Из Другог основног јавног тужилаштва неће бити посебног одговора на жалбе одбране јер се, као што су нам раније одговорили, у својој жалби тужилац већ „осврнуо“ на примедбе одбране.

А да је Миловановићу дозвољено да настави рад…
Одговора на жалбе одбране би ипак било да је на овом предмету остао да ради заменик тужиоца Предраг Миловановић, који је и довео до првостепене осуђујуће пресуде. Како је Миловановић раније изјавио за Цензоловку, писање одговора на жалбе одбране није обавезно, али је у овако сложеним предметима „корисно“.

Ево како је Друго основно јавно тужилаштво одговорило на питање Цензоловке да ли ће и ко писати одговоре на жалбе одбране:

Поступајући заменик јавног тужиоца у Другом основном јавном тужилаштву у Београду Предраг Миловановић поднео је жалбу Апелационом суду у Београду против пресуде Другог основног суда у Београду, те предложио да се усвоји жалба овог тужилаштва и да се преиначи првостепена одлука у погледу кривичне санкције, односно да се Драгољуб Симоновић осуди на казну затвора у трајању од осам година, окривљени Владимир Михаиловић осуди на казну затвора у трајању од пет година и окривљени Александар Маринковић да се осуди на казну затвора у трајању од шест година. С обзиром на то да овом тужилаштву још увек нису достављене жалбе бранилаца окривљених, да је поднета жалба у делу који се односи на изречене кривичне санкције, да је поднета жалба на првостепену одлуку од стране овог органа, да се не пише одговор на жалбе окривљених, већ да се тужилаштво кроз своју жалбу осврне и на примедбе одбране, што је и учињено у наведеном случају“, рекла је за Цензоловку Ивана Стојиљковић, заменица јавног тужиоца и портпаролка Другог основног јавног тужиоца.

Заменик тужиоца Миловановић желео је да остане да ради на предмету, али га је Државно веће тужилаца, са републичком јавном тужитељком Загорком Доловац на челу, у томе спречило и „ослободило“ га обављања тужилачке функције након његовог избора у ДВТ.

Са седнице ДВТ-а, одржане у петак, 23. априла, издато је саопштење као својеврстан одговор на текст, који је Цензоловка објавила претходног дана, односно одговор на велику забринутост јавности заинтересоване да се случај паљења куће новинара Милана Јовановића што пре заврши правоснажном осуђујућом пресудом.

У њему се каже да је „Државно веће тужилаца позвало заменика Миловановића да колегијално, уколико сматра потребним, помогне својим колегама у Другом основном јавном тужилаштву у даљем току поступка, наглашавајући да се тренутна фаза налази у рукама Апелационог суда, а не јавног тужилаштва“.

Матић: Позив ДВТ не отклања забринутост

Адвокатица новинара Милана Јовановића Ана Матић каже за Цензоловку да ово не отклања забринутост коју је изазвала одлука ДВТ-а да „ослободи“ тужиоца Миловановића да предмет испрати до краја. Међутим, додаје да је, након писања Цензоловке, заједно са Миланом позвана у кабинет премијерке Ане Брнабић и да су добили уверавања да је за њих питање безбедности новинара од велике важности и да због тога прате овај важан случај.

„Шта значи да позивају Предрага Миловановића да колегијално помогне? Ништа. Међутим, без тог несретног политичког утицаја и политичке воље ми не можемо да очекујемо да се предмет одвија несметано и да не трпи опструкције. У кабинету премијерке, где смо отишли на њихов позив, разговарали смо са Младеном Башићем, саветником за медије, који нам је рекао да им је битно да се то заврши. Очекујем да би већ током лета Апелациони суд могао да потврди првостепену пресуду. Мислим да су шансе да се предмет не враћа на поновно суђење у основни суд велике“, рекла је адвокатица Матић за Цензоловку.

Док пресуда за паљење куће новинара не буде правоснажна, Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин, који су у пожару, у децембру 2018. године, остали без имовине, не могу да покрену питање материјалне одштете.

 

Тамара Спаић, Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар