Почетна » Током ријалити сведочења трећеоптужени за паљење куће новинара Јовановића бранио се неурачунљивошћу

Током ријалити сведочења трећеоптужени за паљење куће новинара Јовановића бранио се неурачунљивошћу

од admin
0 коментар

 

Готово три године откако су новинар и његова супруга Јела Дељанин једва преживели напад усред ноћи, док су спавали, откако су им у том нападу изгорели кућа, аутомобил и готово све што су стицали током живота, још нема правоснажне пресуде за окривљене, а процес против Игора Новаковића, као једног од четворице окривљених, још је на првостепеном Другом основном суду.

Да подсетимо, суђење окривљеном Новаковићу је почетком ове године раздвојено од процеса против Драгољуба Симоновића и настављено је са новим тужиоцем и новим судијом у јуну ове године. Данас је у Другом основном суду одржано друго рочиште тако раздвојеног поступка, који је практично почео од почетка.

Игор Новаковић је окривљен да је зарад личне новчане користи учествовао у подстрекивачком ланцу у тешком кривичном делу за које је Драгољуб Симоновић, као налогодавац, првостепено осуђен на четири године и три месеца затвора. Према оптужници, Новаковић је на захтев бившег полицајца Владимира Михаиловића (првостепено осуђеног на четири године затвора) пронашао и ангажовао Александра Маринковића (првостепено осуђеног на четири године и три месеца затвора) да баци „Молотовљев коктел“ на гаражу новинара Милана Јовановића. Пожар се са гараже проширио на кућу и мало је недостајало да двоје људи смртно страдају.

МИЛАН ЈОВАНОВИЋ И ЈЕЛА ДЕЉАНИН ПОНОВО УДАЉЕНИ СА СУЂЕЊА

Судија Вукадин Брајушковић је поново на самом почетку данашњег суђења тражио да Милан Јовановић и Јела Дељанин напусте судницу и то образложио одредбама закона који не дозвољава да сведоци присуствују сведочењу окривљеног. Ово се није догађало на претходном суђењу, а Милан и Јела су протестовали, као и њихова адвокатица Ана Матић. Судија је, међутим, остао неумољиво при одредбама закона које је цитирао.

Ана Матић, заступница Милана Јовановића, рекла је за Цензоловку да „није било основа да судија удаљи Милана и Јелу јер су већ испитани у истрази“.

„Овим им је ускраћено право да постављају питања окривљеном јер нису чули шта је рекао“, рекла је адвокатица Матић.

Ријалити сведочење

На данашњем главном претресу Игор Новаковић је изјавио да се не слаже са оптужницом, да „није био урачунљив“ јер је пио један до два „бенседина“ дневно због туге после смрти оца, као и да није био свестан свог дела, тачније – он није хтео да се запали кућа Милана Јовановића, већ само да се „сјебе ауто“ Милана Јовановића.

Новаковић тврди да није знао да је Милан Јовановић новинар, као и да га не познаје иако живи у његовом непосредном комшилуку, а његов покојни отац и Милан били су добри познаници. Новаковић је данас тврдио и да не верује да је истина да се Милан Јовановић познавао са његовим оцем. Такође, каже да није познавао Драгољуба Симоновића, а и Владимира Михаиловића је познавао површно.

Новаковићево данашње сведочење било је очигледно припремљено, а окривљени је често читао своју унапред написану изјаву, што није дозвољено и због чега је тужилац Иван Дузлевски више пута реаговао. Због тога, као и због неких непрецизности и конфузних одговора на додатна питања тужиоца, није сасвим јасно шта су изворне Новаковићеве речи, а шта интерпретација и савети његовог адвоката Горана Пејића.

За Новаковићеву данашњу одбрану се штошта може рећи, али она никако није била досадна, недуховита и није јој недостајало фантастичних детаља. Рекао је и да су га полицајци уцењивали и изнуђивали му признање речима: „Брате, ти си са улице. На погрешног си се намерио. Знаш ли да су новинари заштићени ко бели медведи.“

Према Новаковићевој причи, у време док је био у великом шоку због очеве смрти и пио лекове, случајно је срео Владимира Михаиловића који му је рекао да „има проблем са неком битангом и барабом“, а он му је, наводно, одмах рекао: „Владо, ја то не радим. Можда ударим неком шамар, али паљење, отмице и слично, то не радим. То није мушки. То су јајарски послови.“

Михаиловића је, наводно, знао из теретане и тако што је више пута са његовим покојним оцем долазио да му отпуши канализацију, а знао је и да је полицајац. Рекао је да му се Михаиловић обратио за тај „посао“ зато што је радио као обезбеђење у неким клубовима и зато што држи опасне псе.

Наводно, није одмах пристао, него је рекао „видећу“.

И Александра Маринковића, који је бацио „Молотовљев коктел“, срео је, такође случајно, испред своје капије кад је овај дошао да му изјави саучешће. Тада се сетио да му Маринковић дугује 500 евра и рекао му:

„Мали, хоћеш да сјебеш један ауто. Тако ћеш намирити дуг.“

То је био једини пут да је видео Маринковића, а неких седам дана након паљења куће Милана Јовановића срео га је у кафићу и само су један другом махнули. На додатно питање тужиоца зашто је Маринковићу само махнуо, а није му рекао „шта си то урадио“, јер је овај спалио кућу уместо да „сјебе ауто“, Новаковић је одбио да одговори. Такође је остало нејасно како је знао да Михаиловић тражи да се „сјебе ауто“ ако је само рекао да има „проблем са битангом и барабом“, јер ни на та питања Новаковић није хтео да одговара.

Поново Дијана Хркаловић

Најзанимљивији и најинтригантнији део данашњег сведочења тиче се Новаковићевих оптужби да су му бивши високи функционери Управе криминалистичке полиције, по наређењу бивше генералне секретарке МУП-а Дијане Хркаловић, изнудили признање да је учествовао у подстрекачком ланцу који умало није коштао живота Милана Јовановића и његову супругу.

Новаковић је и раније тврдио да му је признање изнудила полиција и оптуживао је заменика тужиоца Предрага Миловановића да је то знао и у томе учествовао, али овог пута је изнео додатне детаље о свом ислеђивању у просторијама УКП-а у Макишу, где је наводно незаконито, „у букагијама“, из притвора у ЦЗ-у одведен и сатима испитиван без присуства адвоката, али и без присуства затворског чувара.

Тужилац га је данас питао зашто о томе није ништа рекао раније, зашто је чак два пута, у присуству свог адвоката, искрено се кајући, признао шта је урадио и зашто је о томе проговорио тек годину дана касније, на суђењу. Новаковић је, по савету свог адвоката, одбио да одговара на та питања.

СУДИЈА БРАЈУШКОВИЋ: НЕМА ПОТРЕБЕ ДА ОШТЕЋЕНИ ПРОЛАЗЕ КРОЗ НОВО ИСПИТИВАЊЕ

Судија Брајушковић је, упркос захтеву одбране да Милан Јовановић и Јела Дељанин поново буду испитани о свему што им се догодило, одлучио да суд уместо тога изврши увид у записнике са суђења и из истражног поступка када су њих двоје детаљно говорили о свему што се догодило 12. децембра 2018. године када им је спаљена кућа. О одлуци судије изјасниће се судско веће и зато су до следећег рочишта остављена готово два месеца.

„Нема потребе да оштећени поново пролазе кроз цео поступак. Суд ће образложење своје одлуке доставити свим странама“, рекао је судија Брајушковић.

Испитивање Милана Јовановића и Јеле Дељанин током првостепеног поступка било је често веома мучно и оцењено је као секундарна виктимизација због бројних увреда које су морали да слушају од окривљених и њихових бранилаца. Ново испитивање не само да не би донело нове чињенице већ би пре свега било нехумано мучење двоје људи који су прошли пакао.

Детаљи тог наводно принудног и незаконитог саслушања у Макишу углавном су се тицали Новаковићевог описа како је ко од полицајаца био обучен. На том испитивању били су присутни, по његовом сведочењу, Дејан Ковачевић, бивши начелник УКП-а, његов заменик Срећко Лазић, а Дијана Хркаловић је, обучена у „црну ролку, црне панталоне и са браон роковником“ седела у тој просторији и није ништа говорила.

„Тад креће агонија. Тад креће ружни део“, рекао је Новаковић о почетку тог испитивања током кога му нису дали воде и да оде у WЦ. Набројао је уцене и претње којим су га, наводно, Ковачевић и Лазић притискали: претили су му упадом у кућу јер су му показали фотографију његове куће и дворишта у које је могуће упасти са два улаза, затим су му припретили да могу да му, уз помоћ ветеринарске инспекције, успавају псе, уцењивали га претњом да ће му ухапсити супругу под оптужбом да му је помагала, а „он нек види шта ће са децом“, наговестили да сестру могу да му оптуже за проневеру на послу, а њеног сина отерају са посла у ДБ-у, док би куму, који се бави транспортом, могли да „нађу нешто“, да ће свака полицијска патрола кад изађе из затвора да га малтретира и да ће остати у затвору пет година.

Новаковићев адвокат Горан Пејић тражио је да се ови полицајци доведу као сведоци и да се саслушају: „Да погледају у очи мог клијента, да се суоче, да се сазна права истина о томе шта се догађало тог дана.“ И Новаковић и адвокат Пејић оптужују бившег заменика тужиоца Предрага Миловановића, који је писао оптужницу, да је био део незаконитог ислеђивања и да је знао за све.

После ове Новаковићеве приче, судија Вукадин Брајушковић је питао Новаковића зашто раније није изнео имена полицајаца који су га наводно незаконито саслушавали, зашто тек сада и како је сазнао ко су они.

Новаковић је одговорио да је Ковачевића препознао са фотографија у новинама када је објављено да је смењен са функције начелника УКП-а, а Лазића је видео на телевизијском снимку са конференције за новинаре бившег министра полиције Небојше Стефановића.

„А да ли вам је на главном претресу било познато име Дијане Хркаловић?“, питао је судија.

„Јесте“, рекао је Новаковић.

„Зашто њу нисте помињали тада?“, питао је судија.

„Нико ме за њу није питао“, рекао је Новаковић.

Наставак суђења заказан је за 22. октобар у 12 сати.

Тамара Спаић   Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар