Почетна » Приведено још четворо у Београду и Крушевцу због злоупотреба ЕПС-а

Приведено још четворо у Београду и Крушевцу због злоупотреба ЕПС-а

од Други Пишу
0 коментар

У акцији хапшења више лица у вези са злоупотребама којима је оштећено јавно предузеће Електропривреда Србије (ЕПС), приведено је још четворо особа због сумње да су 7.458.050 америчких долара.

По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду данас су припадници Одељења за борбу против корупције МУП-а Србије и Пореске полиције Министарства финансија ухапсили четири лица осумњичена за прање новца и пореска кривична дела, у оквиру проширења истраге која се води против шест осумњичених да су злоупотребама оштетили Јавно предузеће Електропривреда Србије (ЕПС), саопштило је Више јавно тужилаштво.

Наредбом о проширењу истраге обухваћено је укупно шест лица, четири лица која су данас лишена слободе и два лица против којих се већ води истрага и који се налазе у притвору.

Како наводи тужилаштво, то су Б. В. С. одговорно лице страног привредног друштва “Италиана Цонструциони” С.П.А огранак у Београду и “Мета Балкан” доо Београд, Н. Т. директор привредног друштва “Bauwasen” доо из Лазаревца, који се налазе у притвору, као и В. Б. одговорно лице привредног друштва “Профил Пројект“ доо Београд, Д. Р. одговорно лице привредног друштва “Ниб Парт” доо Београд, Н. Л. одговорно лице привредног друштва “Sbos Construction”  доо Београд и С. К. власник предузезничке радње за аутопревоз из Уба.

Сумња се да је Б. В. С. након извршених уплата новчаних износа од стране инвеститора ЈП ЕПС по основу испостављених привремених ситуација у вези са уговором за изградњу индустријског колосека од 18. априла 2017. године, новац у износу од 317.203.601,78 динара користио тако што је га је пребацивао привредним друштвима “Профил пројект”, “Ниб Парт’” и “Сбос Цонструцтион” као и предузетничкој радњи у власништву С. К, за наводну куповину шина, електроопреме и другог материјала за изградњу индустријског колосека, по лажним фактурама.

Потом су, како се сумња, одговорна лица поменутих привредних друштава новац пребацивала на рачун ПД “Бауwасен” доо из Лазаревца, чије је одговорно лице такође сачињавало лажне фактуре и документацију о овој набавци, као и о набавци шина и другог материјала од ПД „Метал Балкан” доо Београд.

Након тога је Н. Т. део новца у износу од 92.853.739 динара предао Б. В. С, док је преостали део новца је задржао на рачуну ПД „Бауwасен” доо из Лазаревца.

Такође из наведених противправних радњи произлази и основ сумње да су осумњичени извршили и пореско кривично дело којим је проузрокована штета за буџет Србије у износу од 76.445.260,00 динара.

Осумњиченима се на терет стављају кривична дела Прање новца и Пореска утаја из Кривичног законика, као и Неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Осумњиченима који су данас лишени слободе одређено је задржавање до 48 сати у ком року ће бити саслушани у Вишем јавном тужилаштву у Београду, након чега ће бити донете одлуке о даљем поступању.

У овом предмету је крајем фебруара покренута истрага против шест лица због сумње да су злоупотребама оштетили ЈП ЕПС у износу од 7.458.050 америчких долара.

foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

К. Ж.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар