Почетна » ПРОВОКАЦИЈА: Алаху-екбер на реактору у Винчи!

ПРОВОКАЦИЈА: Алаху-екбер на реактору у Винчи!

од admin
0 коментар

Порука терориста: Један од запослених у овом јавном предузећу исписао „Алах је велики“, поклич који терористи узвикују пред напад, и ухапшен је истог дана јер су га снимиле безбедносне камере.

У Јавном предузећу „Нуклеарни објекти Србије“ у Винчи интервенисала је полиција пошто је на нуклеарном реактору у том објекту освануо графит „Алаху-екбер“, поклич који исламисти најчешће узвикују уочи терористичких напада!

Како сазнајемо, инцидент се догодио у среду у једном од најчуванијих објеката у држави, а кривац је откривен и приведен истог дана.
– Графит је исписао један од запослених у јавном предузећу због неких личних фрустрација. Брзо је откривен и све је признао. Против њега ће бити поднета прекршајна пријава због оштећења имовине – каже извор Курира из истраге.

Брзо ухапшен

Како наводи, кривца је било лако пронаћи, јер је графит написао док су га камере у објекту снимале.
– Нуклеарни реактор на којем је написан графит „Алаху-екбер“ одавно је ван функције, односно гориво које се налазило у њему је извађено и однето, тако да реактор није опасан по околину – каже наш саговорник.

Он објашњава да су мере заштите сличне оним на аеродрому, свако ко иде тамо пролази кроз јаке мере обезбеђења, детекторе метала, а проверава се и садржина онога што се уноси. На огради око објеката се, како каже, налазе сензори, поред којих је немогуће проћи а да то обезбеђење не региструје.
– Управо из тих разлога, одмах је било јасно да иза свега стоји неко од запослених – наводи он.

Објекат безбедан

Директор „Нуклеарних објеката Србије“ Далибор Арбутина изјавио је за Курир да нема места паници и да грађани немају разлога за бригу јер у овом предузећу ништа непредвиђено не може да се догоди.
– Реч је о класичном оштећењу имовине. У нашем објекту немогуће је да се догоди озбиљан инцидент јер је под највећим степеном заштите. Сваки милиметар је под видео-надзором, а цео круг и сви витални објекти под заштитом. Не постоји могућност да уђе неко ко није запослен или без претходне најаве – објашњава је Арбутина, који није желео да говори о догађају од пре неколико дана јер је сада све у рукама полиције.

„Алаху-екбер“
ВЕЛИЧАЈУ АЛАХА

Терористи пред бомбашке нападе најчешће узвикују „Алаху-екбер“, што у преводу значи „Алах је велик“.
– Реч је о изразу којим се слави или велича Алах. Овај израз муслимани често понављају у молитви, када иду у рат или када убијају припаднике других верских заједница – објашњава саговорник Курира.

Безбедност
МЕРЕ ЗАШТИТЕ

Физичко обезбеђење
Видео-надзор
Сензори на оградама
Детектори метала
Провера оног што се уноси
Не улази се без најаве

 

Ј. Спасић,Р. Кантар,Фото: Немања Панчић, Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар