Почетна » Претукли сезонске раднике на Брачу, пре напада викали: „Где је Србин?“

Претукли сезонске раднике на Брачу, пре напада викали: „Где је Србин?“

од admin
0 коментар

 

Како се наводи у полицијском извештају, у Супетру је ухапшен 22-годишњак, због сумње да је учествовао у нападу те повредио 26-годишњака. С обзиром на то да је тај 22-годишњак био у алкохолисаном стању смештен је у просторију на трежњење.

У недељу око 10 сати у Сплиту је ухапшен 19-годишњак, такође због сумње да је учествовао у том догађају.

Против 22-годишњака је поднесена кривична пријава, а против њега као и против 19-годишњака, поднесени су оптужни предлози због прекршаја из Закона о прекршајима против јавног реда и мира те Закона о сузбијању дискриминације.

Како се наводи у саопштењу полиције, криминалистичким истраживањем утврђена је сумња да су оштећени нападнути јер су се међу њима налазили припадници српске националности.

Из сплитске полиције се сазнаје и како су свих петоро нападнутих држављани Хрватске. Двоје од њих су српске националности, а остали су Хрвати. У инцидент се, сазнаје Хина, умешао месни таксиста помажући нападнутима, након чега је напад престао.

Како сазнаје Далматински портал, нападнути су сезонски радници. Нападнута су тројица радника из Славоније, девојка из Вараждина и Брачанин.

„Враћали смо се кућама након посла, прошли смо крај просторија Торциде Брач. Вероватно су чули ова два момка, они су Срби из Вуковара. Њих 15, 20 затрчало се према нама. Викали су: ‘Ди је Србин?’ Напали су их и бацили на под, почели су их шутирати. Девојка је легла на свог пријатеља, наставили су тући и њега и њу. Ја сам стајао са стране. Питао сам: ‘Је ли ово потребно?’ Добио сам ударац шаком у нос. Да није налетео таксиста, убили би нас. Почео је да труби, а они су се разбежали“, испричао је за Далматински портал младић који је и сам био жртва напада.

Градоначелница осудила напад, повлачи донацију за Торцида куп

Градоначелница Супетра Ивана Марковић је осудила напад истакавши да је „сваки чин насиља, икада, игде и према било коме неприхватљив, а поготово да се овако нешто деси јер неко припада другој националности или прича неким другим језиком“.

Она је за Далматински портал рекла да је Супетар одувек био толерантан и отворен град.

„Оно што ме теши је да нико од нападача није био из Супетра. Ипак, остаје горак траг јер се овај напад десио у нашем граду. Такође, како су нападачи били учесници или посетиоци Торцида купа одлучила сам да повучем одлуку о донацији овом догађају јер Град Супетар не може подстицати спортска догађања чији учесници или посетиоци исказују мржњу“, рекла је Марковић.

Градоначелница је пожелела брз опоравак повређенима и апеловала на институције да најстроже казне починиоце.

Хина   Н1 Загреб

Можда ти се свиди

Оставите коментар