Почетна » РЕГРУТНИ ЦЕНТРИ ЗА КРИМИНАЛЦЕ Држава одржава фудбалску мафију

РЕГРУТНИ ЦЕНТРИ ЗА КРИМИНАЛЦЕ Држава одржава фудбалску мафију

од admin
0 коментар

Мало је ствари које нови-стари премијер Александар Вучић признаје као своје неостварено обећање у претходном мандату, али и то се догодило.

Полемишући са опозицијом у Скупштини, он је признао да није имао снаге за приватизацију фудбалских клубова.

– Ето признајем, јачи су од мене, мали сам и недовољно снажан да то изгурам. А што ви нисте док сте били на власти то изгурали – узвратио је српски премијер поводом критика опозиције, уз опаску да он никоме не плаћа да не вичу „Вучићу педеру“.

На друштвеним мрежама одмах је покренута полемика како то да се Вучић, који се стално хвали како се никог не плаши и како њега центри моћи ни са истока ни са запада не смеју да уцењују, повлачи пред домаћом фудбалском мафијом и хулиганима? Твитер се усијао од коментарисања, а један је написао и председник синдиката професионалних фудбалера у Србији Мирко Поледица.

– Каже Вучић: „Немам снаге за приватизацију клубова“. Не треба ту снага већ политичка воља и закон. Снага треба за цепање дрва – саркастичан је Поледица.

Добри познаваоци стања у српском фудбалу сагласни су у томе да је кључно питање зашто нема политичке воље да се стане у крај мафијашко увезаним интересима у клубовима, већ их држава чак и дотира, а да управе не полажу рачуне где су паре потрошене?

Кад пред моћном спрегом криминала, политичара и менаџера устукну сви – од извршне до правосудне власти, не чуди што у то друштво не желе да закораче иоле пристојни привредници са улагањима.

Наравно да су уплашени и грађани, чак и када су жртве крвничког пребијања које овековече камере. На суђењу двојици хулигана оптужених за пребијања чувара и припадника обезбеђења ФК Партизан, генерални директор Партизана Милош Вазура тврдио је да није видео ко је то урадио.

Иако је захваљујући снимку са оближњих камера цела Србија имала прилику да види чин насиља, сам Вазура тврди да није, мада је најпре тврдио да је он био циљ напада и да зна наручиоца.

Нажалост, и саме жртве одустале су од приватног кривичног гоњења двојице табаџија са подебелим кривичним досијеом и моћним позицијама у навијачким скупина. Толико моћним да се на камере нису ни обазирали када су бесомучно шутирали већ оборену жртву.

Регрутни центри за криминалце

Клубови, пре свих Звезда и Партизан као највећи, постали су епицентар корупције и регрутовања младих криминалаца. Они су већ дуго и легално састајалиште владајућих политичара, нескривених криминалаца, сумњивих менаџера и тајкуна, који сви заједно седе у управама – коментарише новинар Вук Цвијић који се годинама бави правосуђем и црном хроником.

Ко финансира тај и одлучује

Бивши државни секретар за спорт Ненад Боровчанин сматра да приватизација клубова није нужна, а ако до ње дође она мора бити добро припремљена да не би прошла попут пропалих приватизација у привреди.
– До тада је важно уредити ову област, увести кривична дела која штите интегритет спорта, заштити клубове од менаџера, хулигана и намештања утакмица. Кад држава финансира, она има потенцијал да утиче. За то је потребан храбар и паметан министар спорта – изјавио је Боровчанин за „Данас“.

 

Ј. Арсеновић – Вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар