Почетна » Репортери без граница: У Србији нема правде за новинара чија је кућа запаљена

Репортери без граница: У Србији нема правде за новинара чија је кућа запаљена

од admin
0 коментар

„Након одлуке Апелационог суда у Београду да укине осуђујућу првостепену пресуду оптуженима за паљење куће истраживачког новинара Милана Јовановића, које се догодило 2018. године, Репортери без граница (РБГ) позивају српске власти да хитно организују ново суђење и врате полицијску заштиту истраживачком новинару.

Апелациони суд је одлуку објавио на Бадње вече, ван свог уобичајеног радног времена, али је према речима члана Радне групе за безбедност новинара Верана Матића, она донета још у новембру. Позивајући се на процедуралне разлоге – наводни пропуст првостепеног суда да адекватно образложи своју пресуду – Апелациони суд је наложио ново суђење подстрекачу и двојици наводних извршилаца напада молотовљевим коктелом на дом Милана Јовановића.

Председник Србије Александар Вучић лично је обећао да ће правда бити задовољена после напада који је, како наводи тужилаштво, наложио Драгољуб Симоновић, бивши председник једне београдске општине и високи функционер владајуће Српске напредне странке, због текстова Милана Јовановића о његовом управљању финансијама док је био председник општине.

Ипак, српске власти су прибегле потезима којим су довеле у сумњу њихову намеру да казне одговорне. Прво је, у априлу 2021. године, надлежни тужилац скинут са предмета, против своје воље и воље Јовановића, а затим је, у августу, Јовановићу повучена полицијска заштита. Ни за једну од ових одлука није дато образложење.

’Након што је био мета подметнутог пожара, новинар Милан Јовановић сада је жртва неспособности државе да оствари правду’, рекао је шеф канцеларије РБГ за ЕУ/Балкан Павол Салај. ’Власти морају хитно покренути ново суђење и повратити полицијску заштиту Јовановићу. Такође, позивамо Владу да пружи материјалну помоћ Милану Јовановићу, сада када се кривични поступак одуговлачи.’

Због недостатка правоснажне пресуде, Јовановић не може да добије одштету која би му помогла да обнови кућу уништену у пожару. Овај седамдесетогодишњи новинар локалног сајта Жиг Инфо још увек се бори да оствари пристојне услове за живот, док и даље покушавају да га застраше.

Након напада, новинар и његова супруга били су жртве неразрешеног упада у изнајмљени стан, који су користили као алтернативни смештај. Током суђења био је подвргнут и понижавајућем унакрсном испитивању адвоката Драгољуба Симоновића, који се и сам осећао довољно самоуверено да запрети тужиоцу да ће бити смењен.

РБГ ће скренути пажњу институцијама Европске уније – којој Србија жели да се придружи – на неспособност српске државе да одбрани слободу штампе у овом случају, који је симболичан кад је у питању некажњивост злочина почињених над новинарима на Западном Балкану.

Србија се налази на 93. месту на Светском индексу слободе медија који је РБГ утврдио 2021. године“, каже се у реаговању Репортера без граница.

Можда ти се свиди

Оставите коментар