Почетна » СЈ: Претње смрћу новинарима Данаса: шести напад на новинаре у Србији за недељу дана

СЈ: Претње смрћу новинарима Данаса: шести напад на новинаре у Србији за недељу дана

од Жиг Инфо
0 коментар

Јуче, 22. априла 2022. године редакција дневног листа и портала Данас добила је низ увреда и претњи смрћу путем друштвених мрежа и мејла због цитата Махатме Гандија који је објављен у штампаном издају и на Инстаграм-у, а који гласи: „Истина, а не Бог“. Чак је покренута акција којом су се грађани позивали да затрпају инбокс редакције поруком „Бог је истина“. Претње су пријављене надлежном тужилаштву и полицији.

„Поклаћемо вас све“, „Једног по једног клаћемо ко год ради за ову секту“, „И ви сте на списку! Судиће вам се! БОГ ЈЕ ИСТИНА!“, „Секта сте најгора, рак вас начео кад морам да псујем на Велики Петак, мајку вам провокаторску је*ем!“ само су неке од претњи и увреда које су стигле на адресу Данаса.

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић осудио је претње и увреде које су новинари Данаса добили током јучерашњег дана.

“Ово је још један показатељ до чега доводи таргетирање и кампање које се воде против критички орјентисаних медија. Лист Данас је често мета различитих врста притисака и напада, али ове последње у низу претње су застрашујуће, посебно имајући у виду да се све дешава током верских празника. Апелујемо на све грађане а посебно на политичке актере да се суздржавају од реторике која у друштву продубљује овакве страсти и води ка овако страшним претњама”, рекао је Бодрожић.

Према евиденцији Независног удружења новинара Србије поменути случај је шести по реду инцидент почињен на штету новинара у Србији у протеклих недељу дана. Пре Данаса, нападнута је зграда Мађарске медијске куће у Суботици, три пута су нападани и прећено је новинарима телевизије Н1 и екипа портала Нова.рс.

Будући да су се сви инциденти догодили непосредно пре ускршњих празника у Србији, а последњи случај има верску конотацију, НУНС апелује на грађане да се уздрже од дела које нису у духу православља, нити било које друге религије заступљене у нашој земљи. То би свакако требало да буде пракса без обзира на верски календар.

Мрежа СафеЈоурналист која представља преко 8.200 медијских радника на западном Блкану, придружује се НУНС-у у осуди претње упућене редакцији дневног листа Данас. Мрежа позива надлежне институције у Србији да делују и осигурају безбедност новинара. Такође се надамо да ће надлежни брзо спровести цео поступак и казнити починиоца.

СЈ мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Пристина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београде – Подгорица, 23.04.2022.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар