Почетна » СЈ: Млада новинарка нападнута у Тирани

СЈ: Млада новинарка нападнута у Тирани

од admin
0 коментар

 

Блерјана Бино, истраживачица мреже СафеЈоурналист у Албанији, изјавила је да је „ово посебно осетљив случај, јер је Демушај веома млада новинарка која извештава са терена и као таква се суочава са вишеструким изазовима. Сви знамо да је ситуација посебно лоша за жене новинарке у тренутном медијском окружењу у Албанији, тако да се ови случајеви не могу толерисати. Полицијски органи су одмах реаговали, што је за сваку похвалу, али се мора обезбедити одговарајућа и транспарентна истрага”.

Раније у децембру, тим Фаx Неwс-а био је у Вори, општини близу главног града Тиране, где су становници протестовали због дела пута који је био у лошем стању. Међутим, представници општине – који су били присутни док је новинарка извештавала – нису дозволили грађанима да одрже протест. Видео снимак показује да су покушали да спрече новинарку Фаx Неwс-а, Јониду Омери и њен тим да прате протест.

“Ово је још један покушај јавних власти да опструишу рад новинара и медијско извештавање, спречавајући их да дају глас грађанима и њиховој борби против државе”, додала је Бино.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, солидарна је са албанским колегама Фаx Неwс-а и осуђује ове нападе. Тражимо одговарајућу истрагу случаја Бесаре Демушај и транспарентност о резултатима истраге. Такође, наша мрежа жели јасну осуду покушаја локалних власти да ометају рад новинара и практиковање нулте толеранције према нападима на новинаре.

 

Мрежа СафеЈоурналистс ће о овом случају обавестити све релевантне домаће и међународне заинтересоване стране.

 

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 17.12.2021

 

Удружење новинара Косова

 

Удружење новинара Македоније

 

Удружење “БХ новинари”

 

Хрватско новинарско друштво

 

Независно удружење новинара Србије

 

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар