Почетна » СЈ: Новинари у БиХ три месеца трпе претње смрћу

СЈ: Новинари у БиХ три месеца трпе претње смрћу

од Други Пишу
0 коментар

Редакција Бањалучког портала еТрафика од маја ове године добија претње смрћу путем друштвене мреже Фејсбук од стране извесног Синише Голуба о којем је портал писао пре четири године, након што је у незаконитој, кућној амбуланти оперисао пса. Претње су пријављене полицији, а предмет се тренутно налази у Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци.

У порукама мржње, Синиша Голуб најављује „крвопролиц́е“ новинарима и уредницима еТрафике, позивајуц́и се на албанско обичајно право, односно крвну освету. „Да ли ц́е бити опроста или крви, то зависи од правног система наше земље и од вас“, написао је Голуб у поруци послатој 4. маја. Након тога су уследиле друге поруке (3. јул и 13. јул) у којима Голуб каже да зна где је седиште овог медија и да га „пријаве полицији” како би „полиција била бржа од њега”, јер он „није одговоран за своје поступке”. У последњој поруци поново захтева да се „уклони лажни текст“ или „иначе ц́е бити крви“.

Главна уредница портала еТрафика Вања Стокић рекла је за мрежу СафеЈоурналистс да су новинари портала еТрафика веома забринути јер претње не престају ни након што је случај пријављен полицији.

“ Веома смо забринути јер пријетње не престају, он се јавља више од два мјесеца, није престао чак ни кад смо му запријетили полицијом. Посебно је узнемирујуће то што нам је у једној поруци написао да није одговоран за своје поступке и да неће ићи у затвор већ на лијечење. То значи да мисли да нам може урадити било шта, без посљедица“, рекла је уредница портала еТрафика.

Додала је да је полиција од самог почетка поступала коректно и професионално, али да је овдје вријеме кључно и да бањалучко Тужилаштво мора дати приоритет оваквим случајевима.

Маја Радевић из Удружења БХ новинари, истраживачица мреже СафеЈоурналистс за БиХ, каже да је Удружење питало МУП Републике Српске шта се дешава са случајем.

“Добили смо одговор да је пријава прослијеђена Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци, те да се тужитељица изјаснила да у тим порукама не постоје елементи кривичног дјела, јер Голуб није упутио пријетње неком лично, већ редакцији портала?! Овакво образложење је у најмању руку запањујуће и само још једна потврда о томе на који начин тужилаштва поступају када су у питању пријетње и напади на новинаре. Да су којим случајем овако бруталне пријетње упућене неком политичару, особа која их је упутила би већ одавно била у притвору“, навела је Радевић.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану осуђује претње упућене новинарима портала еТрафика и сматра забрињавајућим то што тужилаштво БиХ релативизује ове претње. СЈ мрежа се придружује партнерској организацији БХ новинари у захтеву да надлежне институције у Босни и Херцеговини урегентно предузму све мере како би заштититили новинаре и како би испитали све околности случаја и утврдили да ли заиста постоји опасност од изречене претње новинарима ове редакције.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Приштина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 21. јул 2022.

 

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар