Почетна » СЈ: Разбијен прозор на просторијама локалног листа у Србији

СЈ: Разбијен прозор на просторијама локалног листа у Србији

од Други Пишу
0 коментар

У ноћи између 11. и 12. јуна 2022. године непознати починиоци разбили су стакла на службеним просторијама локалог недељника „Глас Подриња“ из Шапца. Део бетонског блока који је бачен полупао је прозор и завршио у једној од канцеларија. На срећу, у тренутку напада није било никога у просторијама.

Случај је пријављен полицији која је изашла на лице места, извршила увиђај и прикупила неопходне доказе.

Директор “Гласа Подриња” Зоран Живковић изјавио је за СафеЈоурналист мрежу да је напад вероватно унапред испланиран. С обзиром на то да се канцеларије редакције налазе у самом центру града где није лако пронаћи бетонски блок, како је навео, неко је морао тај блок да донесе.

Ово није први напад на редакцију “Гласа Подриња”. Наиме, пре две године сличном бетонском коцком, полупано је стакло на службеном возилу редакције, које је било паркирано поред зграде. Починиоци до данас нису откривени.

Последњи случај ће бити предат надлежном тужилаштву са надом да ће починилац, или више њих бити откривени у најкраћем року, навели су из редакције овог листа.

Независно удружење новинара Србије оштро осуђује напад на редакцију “Гласа Подриња” и позива полицију и тужилаштво да у најкраћем року пронађу и осуде починиоце. Срећом, овога пута нико није повређен, али с обзором на то да се не дешава први пут и да је напад унапред планиран, страхујемо да ће бити поновљен и да ће бити повређених. НУНС подсећа и да су новинари који раде у мањим локалним срединама препознатљиви и самим тим више изложени потенцијалним нападима, те позива надлежне да стану у њихову заштиту.

Мрежа СафеЈоурналист која представља преко 8.200 медијских радника на западном Блкану, придружује се НУНС-у у осуди напада на редакцију “Гласа Подриња”. Мрежа позива надлежне институције у Србији да делују и осигурају безбедност новинара. Такође апелујемо надлежне да брзо спровести цео поступак и казнити починиоца.

СЈ мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Пристина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београде – Подгорица, 14.6.2022.

 

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар