Почетна » СЈ: Санкционисати одговорне за претње новинару у Србији

СЈ: Санкционисати одговорне за претње новинару у Србији

од Други Пишу
0 коментар

У току ноћи или раног јутра 19. на 20. септембар, непознати нападач (или нападачи) оставио је два погребна венца на улаз у породично имање новинара и сарадника портал Панчево Си Ти, Слободана Дукића, у Шумарку, општина Ковин. Редакција портала обавестила је надлежне – Полицијску управу у Панчеву и Основно и Више тужилаштво у Смедереву.

Слободан Дукић наводи да је полиција јуче дошла у његово кућу и узела изјаву, те да су га синоћ поново звали да узму исту изјаву и да потпише службену белешку. Дукић истиче да је полицији рекао ко је особа коју сумњичи да је оставила венце испред његове капије, те да је од исте особе телефоном добијао претње претходних дана. За мрежу СафеЈоурналистс Дукић је истакао да претње доводи у везу с последњим текстом у којем је писао да помоћник председнице општине Ковин, Душан Максимовић, поседује лажну диплому о стеченом високом образовању на новосадској Високој пословној школи. ,,Поручујем им да ме ово неће зауставити и да ћу у наредном периоду објављивати ко све у јавним предузећима има лажне дипломе”, закључује Дукић.

венци остављени испред капије; фото: Панчево Си Ти

,,Новинари портала Панчево Си Ти већ су годинама изложени нападима, притисцима, увредама и бруталној дифамацији од стране функционера власти и режимских медија, а и последњи случај колеге Дукић јасно говори каква опасна и безобзирна екипа спроводи кампању против независних новинара са југа Баната.”, поручује Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује застрашивање новинара и сматра забрињавајућим то што се неко осећао слободним да упадне на лични простор новинара и ту остави венце који праве алузију на смрт. Мрежа СафеЈоурналистс поздравља брзу реакцију полиције, те позива да се што пре открије и адекватно санкционише починилац (или починиоци).

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

 

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Приштина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 21. септембар 2022.

 

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

 

ИЈАС/Сафејоурналистс

насловна фото Канвасафејоурналистс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 − 7 =