Почетна » СКАНДАЛОЗНО Судија бежи у пензију да не осуди лекара

СКАНДАЛОЗНО Судија бежи у пензију да не осуди лекара

од admin
0 коментар

Судија Основног суда у Панчеву Мојса Костић од марта није одржао ниједно суђење др Александру Ивици, а након што за неколико дана оде у пензију, суђење ће после шест година кренути испочетка.

Трагична смрт Маријане Јојкић (30), која је у марту 2006. преминула од упале трбушне марамице изазване неконстатовањем перфорације слепог црева, још дуго неће доживети судски епилог.

За њену смрт, односно несавесно лечење оптужен је хирург Опште болнице у Панчеву Александар Ивица. Поступак који безмало траје пуних шест година ускоро ће морати да крене испочетка због промене судије, јер досадашњи Мојса Костић одлази у старосну пензију. Наизглед, у питању је виша сила, али породица Јојкић тврди да је све то резултат дугогодишње опструкције поступка која је кулминирала последњих месеци.– Шест година није било довољно да се осуди лекар, чију су кривицу неспорно доказала чак три вештачења. Када смо се напокон приближили крају, рочишта су почела махнито да се одлажу, углавном због изостанка окривљеног, што је судија толерисао. Од марта није одржано ниједно суђење, иако смо сви знали да судија у септембру одлази у пензију. Апеловали смо на надлежне, али нико није показао интересовање – кажу за „Блиц“ Маријанини родитељи, Никола и Круна Миловановић.

Рочиште које је било заказано за 23. март одложено је најпре за 21. април, а потом за 1. јун, све у циљу, како кажу, протежирања и развлачења поступка до 17. септембра, када ће судија бити пензионисан.

– Ивичин адвокат обавестио је суд да је доктор на боловању и да због тога не може да дође на претрес. После неколико дана смо сазнали у болници да се вратио на посао. Обавестили смо суд, али судија опет ништа није урадио – кажу Јојкићи.

Последњи претрес поново је одложен прошле недеље јер је оптужени на психијатријском лечењу.

– На све правне начине и ургенцијом код председника суда нисам успео да издејствујем да се овај предмет закључи и пресуди га судија који га је водио од самог почетка – каже адвокат Марко Кастратовић, заступник породице Јојкић.

Двоје деце остало без мајке
Маријану Јојкић примио је др Ивица у панчевачку Општу болницу 10. марта 2006, са симптомима напада слепог црева. Лекар је то искључио као могућност, па ју је наредних дана погрешно лечио. Након пет дана, Маријана је пребачена у Ургентни центар, где јој је констатована упала трбушне марамице изазвана пуцањем слепог црева и закаснеле хируршке интервенције. Умрла је 20. марта оставивши за собом двоје деце.

Иван Милићевић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five + 2 =