Почетна » СМРТ ДЕВОЈЧИЦЕ ИЗ СВИЛАЈНЦА Родитељи: Нашу Сару лечили су од кашља, а умрла је од упале плућа

СМРТ ДЕВОЈЧИЦЕ ИЗ СВИЛАЈНЦА Родитељи: Нашу Сару лечили су од кашља, а умрла је од упале плућа

од admin
0 коментар

Сара Трифиуновић (2) из Свилајнца умрла је у јагодинској болници. Родитељи наводе да су лекари навели да је узрок смрти бронхиолит, стање између бронхитиса и упале плућа, као и да је Сара претходних десетак дана лечена у свилајначком Дому здравља инхалацијом због кашља.

Сара је сахрањена јуче у родном Кушиљеву, после одбукције која је обављена по налогу Вишег тужилаштва. Дете је лечено у Дому здравља у Свилајнцу од 28. децембра због температуре и кашља, а преминуло је 10. јануара.

– Нашу бол ништа не може да надокнади. Очекујемо налаз обдукције. Незванично су нам казали да је дете преминуло од запаљења плућа, а дете је лечено инхалацијом од кашља. Сара би у априлу напунила три године – каже неутешни отац Милош.

Сару су родитељи 28. децембра одвели лекару због температуре, када је добила терапију, али 9. јануара у понедељак ујутру преписана је само инхалација.

– После прве терапије 28. децембра детету је било боље неколико дана, затим су уследили празници, али у суботу и недељу почела је кашље. У понедељак нам је докторка дала инхалацију. Питао сам докторку да се уради снимање плућа, али она је сматрала да не треба зрачити мало дете – присећа се Милош.

Сару је инхалација освежила, али током дана јој је бивало све лошије, око поноћи је затражена помоћ у хитној служби, па је упућена у Јагодину, али спаса није било, око четири сата у уторак ујутру дете је преминуло.

– Сада се сви питамо зашто докторка није дала упут за снимање плућа, зашто нисмо добили упут да радимо лабораторију, анализу крви и мокраће. Сара је жива стигла до Јагодине, дете је дисало када га је супруга предала лекарима. Лекари су покушали реанимацију, све што је било у њиховој моћи – прича Милош, и пита се како лекари у Свилајнцу „нису чули запаљење плућа, јер није то мала ствар“.

– Дете је већ било мртво када је довезено у болницу. Ништа званично болница није саопштавала поводом тога. Имали смо унутрашњу контролу, стучну проверу, комисија је заседала, па када буде све познато, видећемо да ли ћемо изаћи са саопштењем у јавност. Углавном се све спроводи што треба по том питању. Тражена је судско-медицинска обдукција, родитељи су били против тога, али тужилаштво и закон то налажу – каже заменик директора те болнице др Александар Илић.

Devojčica bi u aprilu napunila tri godine

Девојчица би у априлу напунила три године

Налази обдукције за 10 дана

У Вишем тужилаштву потврђују да је обдукција обављена и да се за десетак дана очекују резултати свих анализа, јер су делови ткива послати у лабораторије.

Директорка Дома здравља у Свилајнцу Вера Бранисављевић није се јављала на телефон. Како сазнајемо, и тамо се спроводи контрола рада у том случају.

Горан Јевремовић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар