Почетна » СМРТОНОСНА „БОЖИЈА ДРОГА“ НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА Изазива халуцинације, тера на скакање, а у једном случају МОЖЕ ДА УБИЈЕ

СМРТОНОСНА „БОЖИЈА ДРОГА“ НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА Изазива халуцинације, тера на скакање, а у једном случају МОЖЕ ДА УБИЈЕ

од admin
0 коментар

„Божија дрога“ или психоактивна супстанца диметилтриптамин (ДМТ) нова је дрога у Србији, коју је полиција јуче пронашла први пут у Београду, могла је да убије оне који би је конзумирали, да се којим случајем нашла на улици.

Спада у такозване синтетичке дроге, праве је такозвани „кухињски хемичари“, а у престоницу је стигла из Колумбије.

Opasna droga

Како за „Блиц“ откривају стручњаци, највећа опасност лежи у томе да је довољно да током прављења „божије дроге“ темепратура на којој се спрема буде 19, уместо 18 степени, па да се добије супстанца 100 пута јача од хероина.

Овог пута, полиција је на време реаговала спречивши да се „божја дрога“ појави на улицама.

Како „Блиц“ сазнаје, припадници Министарства унутрашњих послова Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) ухапсили су Р. А. (30) из Београда, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Može da se umre

Приликом хапшења Р.А. пронађено је и одузето три литре наркотика, за које се основано сумња да се ради о психоактивној контролисаној супстанци ДМТ (диметилтриптамин) такозваној „Божијој дроги“, која је по први пут заплењена на теритоторији Србије.

Јако је опасна

Наш највећи стручњак за болести зависности, психијатар проф. др Иван Димитријевић из Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, каже за „Блиц“ да ДМТ спада у такозване халуциногене стимулансе.

– На ту врсту дроге брзо се развија толеранција код оних који је користе. То значи да се морају да се узимају све веће количине да би се постигао ефекат. А она изазива код конзумената халуцинације, еуфорију, особе које су на њој скачу, због чега долази до губитка течности из тела – дехидрације. То стање може да буде узрок застоја срца. ДМТ спада у опасне дроге, односно може да убије. Посебно, што људи експериментишу количинама које узимају. Немају податке колико се узима ДМТ да би се постигао ефекат, тако да могу и да се предозирају – наводи проф. др Димитријевић.

kako deluje sintetička droga

Према његовим речима, проблем је у томе што ту врсту дроге за пуштање на тржиште спремају такозвани „кухињски хемичари“.

– Довољно је да температура током њеног такозваног фракционисања буде 19 степени, а не 18 колико би требало, па да се добије дрога која је 100 пута јача од хероина, што је нарочито опасно! Људи могу да умру. Иначе, постоји преко 4.000 синтетичких дрога. Ова која се сад појавила спада у варијације основног модела хемијског састава – наводи он.

Никад не знаш шта купујеш

Ламбе Ђорелијевски, некадашњи шеф одељења за сузбијање наркотика у МУП Србија, а сада приватни детектив, поводом три трагичне смрти малолетника од наркотика и то у року од недељу дана, недавно је рекао за „Блиц“:

– Никада се не зна шта је у тим дрогама. Синтетичке дроге су илегалне супстанце које се праве у неким скровитим илегалним лабораторијама. Самим тим све што се набавља за ту лабораторију иде заобилазним путем. Инструменти, посуде, било шта што је везано за то. Те лабораторије не изгледају као праве хемијска лабораторије, па и не чуди ако стављају прекомерне количине одређених супстанци – истакао је Ђорелијевски.

Р.Бриза    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар