Почетна » Шта поручује првостепено осуђени из Врчина за паљење куће новинара (ФОТО)

Шта поручује првостепено осуђени из Врчина за паљење куће новинара (ФОТО)

Јасне поруке

од Жељко Маторчевић
0 коментар

„Fuck police, No police no problem i Never talk to the cops“, су поруке постављене на улазу у породично двориште, односно на капији и огради, једног од првостепено осуђеног за паљење куће нашег колеге, новинара Милана Јовановића.

Наиме, ови натписи се налазе на улазу у двориште Игора Новаковића у Врчину који је осуђен у другој првостепеној пресуди на три и по године затвора.

Подсетимо, према оптужници, бивши председник Гроцке Драгољуб Симоновић је у јесен 2018. године наложио да се запали аутомобил новинара портала Жиг Инфо, Милана Јовановића, са којим је имао „вишегодишњи проблем” због његовог писања. Симоновић је од полицајца Владимира Михаиловића затражио да му пронађе особу од поверења која би „у виду опомене” запалила Јовановићев аутомобил, обећавши му за то 1.500 евра. Михаиловић се за помоћ обратио трећем у ланцу, Игору Новаковићу, а он је за тај посао пронашао локалног дилера Александра Маринковића, који му је дуговао новац. Маринковић је пристао да запали Јовановићев аутомобил у замену за отписивање дуга, при ћему му је Новаковић обећао да ће га по обављеном послу „частити” са још 500 евра.

Касно у ноћ, 12. децембра, Маринковића је колима довезла певачица Бојана Шијацки Цветковић до Јовановићеве куће. Након што је кроз прозор гараже у којој је био паркиран аутомобил, убацио Молотовљев коктел (запаљена флаша са бензином), Маринковић је побегао колима са Шијацки. Ватра се проширила на остатак куће у којој су Милан Јовановић и његова супруга спавали.
Шијацки је касније признала своју умешаност, те је осуђена на шест месеци кућног затвора и казну од 50.000 динара. Одбрана је више пута инсистирала да она буде испитана и у својству сведока, што је суд одбио.

Први судски поступак у овом случају трајао је од маја 2019. године до фебруара 2021. године када су Симоновић, Михаиловић и Маринковић осуђени на 12 и по година, а Новаковић је у новембру те године у одвојеном суђењу осуђен на четири године. Апелациони суд је крајем те године из процедуралних разлога укинуо пресуду и наложио ново суђење које је, након вишемесечних одлагања, стартовало у септембру 2022. године.

Ко је Игор Новаковић?

Игор Новаковић, који је оптужен за учествовање у паљењу куће нашег новинара Милана Јовановића, променио је више пута на суду свој првобитни исказ и наводио је да је раније био застрашиван, уз увреде и претње, да призна да је бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић налогодавац тог напада.
Новаковић је на суду рекао да су га у Управи криминалистичке полиције испитивали о том случају и да су му претили да ће бити осудјен на пет година затвора ако не буде сарађивао.

Новаковић је навео да је био без хране, тоалета и да је био везан лисицама у канцеларији а да су му тражили да призна да је Симоновић налогодавац напада, али да он то није желео да уради.

Он је, како тврди, тек под присилом и када је видео да се „дигла прашина“, пред замеником тужиоца рекао да му је полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић дао новац да се запали аутомобил Јовановића, а да је он предао део тог новца Александру Маринковићу, како би то урадио.

Тврдио је да Симоновића, Јовановића и певачицу Бојану Цветковић Шијачки, која се сумњичи за саучесништво, не познаје. За његово хапшење окривио је и бившу секретарку МУП-а, Дијану Хркаловић.

Милан Јовановић: Направио је тврђаву око своје куће и шаље јасне знаке

Новинар Милан Јовановић каже да је Игор Новаковић након првостепене пресуде, око своје куће направио тврђаву и поставио је јасну поруку за полицију.

  • Све ново је постављено око Новаковићеве куће након изрицања пресуде. Нови видео надзор, тврђава око куће и јасне поруке за полицију упућују на шта је све спреман Новаковић, каже Милан Јовановић.

 

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар