Почетна » СТРАДАЈУ ЗБОГ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА Селфији, куцање порука и слушање музике односе животе младима у Србији

СТРАДАЈУ ЗБОГ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА Селфији, куцање порука и слушање музике односе животе младима у Србији

од admin
0 коментар

Шеснаестогодишња тинејџерка прошле недеље пала је са терасе на другом спрату у Краљеву док се намештала да је пријатељ сними мобилним телефоном. Пре два месеца девојчицу је ударио аутомобил у Београду док је претрчавала улицу играјући популарну игрицу „Лов на Покемоне“. Ово су само неки од све чешћих случајева у којима су млади тешко повређени или смртно настрадали због технологије.

Селфи

Несрећа тинејџерке из Крагујевца само је једна у низу које последњих месеци потресају Србију и пуне странице домаћих медија. „Селфи грозница“ пре неколико година ухватила је цео свет, а онда је стигла и у Србију. У жељи да направе што бољу фотографију или снимак, млади су били спремни да ризикују своје животе. Нажалост, неки су их тако и изгубили.

Тинејџерка из Крагујевца намештала се на огради на тераси док ју је пријатељ снимао. Изгубила је равнотежу и пала са другог спрата. Девојчица је, срећом, прошла само са лакшим повредама јер јој је пад ублажио паркирани аутомобил. Снимак овог језивог пада данима је кружио Крагујевцем и интернетом.

Пре четири месеца, због жеље да направи необичну фотографију, седамнаестогодишњег дечака ударила је струја на нишкој железничкој станици. Он се попео на вагон јер је желео да направи селфи када га је ударила струја од 25.000 волти.

Ена Кадић, девојка са наших простора која је била мис Аустрије, изгубила је живот након што је пала у провалију, јер је док је џогирала, правила селфи.

Игрице

Девојчица Т. Н. (13) тешко је повређена у јулу у Београду када је на њу налетео аутомобил док је јурила Покемоне. Како је „Блиц“ тада писао, девојчица је, не гледајући куда иде, истрчала на коловоз да ухвати лика из популарне игрице и цртаћа, када је на њу налетео аутомобил и покосио је. Девојчица је данима била у коми јер је задобила тешке повреде главе.

Слушање музике на пешачком прелазу

Нису ретке ни саобраћајне несреће због неопрезности приликом прелаза пешачког прелаза. Како кажу из саобраћајне полиције, на правило да скинули слушалице док прелазе улицу ретко ко се обазире.

– Било је случајева да на некога налети аутомобил, јер је пешак прелазио улицу слушајући музику, па уопште није ни чуо, ни приметио возило док није било касно да се удар избегне – објашњава саобраћајни полицајац.

Иначе, за коришћење слушалица на пешачком прелазу казна је 3.000 динара, а уз присуство детета до 12 година, између 6.000 и 20.000 динара.

Куцање порука током преласка улице

Да куцање порука током преласка улице може да буде јако кобно, добро зна Београђанка Милена С. коју је пре четири године управо због тога ударио аутомобил.

– Изашла сам из аутобуса, овлаш погледала лево и десно и кренула да одговарам другарици на поруку. Не знам одакле се појавио аутомобил, када сам подигла главу од телефона он је већ био превише близу. Нисам га ни чула. А онда ме је ударио… – присећа се Милена.

Она је у овој незгоди задобила озбиљне повреде, прелом ноге и руке, и опорављала се месецима у болници.

– Од тада никада не идем улицом и куцам поруке. А камоли да прелазим преко саобраћајнице са телефоном у руци. Научила сам то на тежи начин – каже она.

Коришћење мобилног телефона на пешачком прелазу кошта 3.000 динара, а ако је са вама дете казна је од 6.000 до 12.000 динара.

Коришћење мобилног телефона у току вожње

– У току 2015. године забележено је 35.000 прекршајних налога за коришћење мобилних телефона, што је чак 3.000 пријава у току једног месеца. И даље не радимо детаљнија истраживања као неке друге земље, али је важно напоменути ову веома високу цифру – рекао је за „Блиц“ Бобан Милинковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције.

Како кажу у МУП-у, број саобраћајних несрећа због коришћења технологија током вожње, се драстично повећао у последњих неколико година.

– Много ствари људима скреће пажњу током вожње, али највећи проблем је коришћење телефона. Некада је то било штеловање радио станица у колима, а данас се животи губе због причања, дописивања или фотографисања у току вожње – рекао је Милинковић.

Tokom 2015.godine 35.000 prekršajnih naloga zbog korišćenja telefona tokom vožnje

Током 2015.године 35.000 прекршајних налога због коришћења телефона током вожње

Како каже, разговор телефоном чак четири пута повећава могућност доласка до незгоде, а писање порука чак осам пута.

– Сматрало се да ће појава „блутут“ уређаја смањити број незгода, међутим људи и даље нису довољно навикнути на ове уређаје – каже Милинковић и упозорава да коришћење телефона током вожње успорава реакције возача јер он не примећује све што се око њега дешава у том тренутку, а то може да буде кобно по њега, или неког другог.

Тешко урадити детаљна истраживања

– Тешко је доћи до информација о незгодама, јер се мора доћи до сведока који ће потврдити одређену сумњу о коришћењу телефона, а некад ни они нису сасвим сигурни. Морали бисмо да добијемо и дозволу да „уђемо“ у нечији телефон како бисмо проверили да ли је у тренутку несреће писао поруку, разговарао, играо игрицу или нешто слично, што је веома компликовано- истакао је заменик начелника УСП.

Ускоро двапут веће казне

Према постојећем Закону о саобраћају, казна за коришћење мобилног телефона у току вожње износи 5.000 динара, међутим оне ће ускоро ће бити двоструко веће и биће по 10.000 динара. Ове новине предвиђене су предлогом допуне Закона о безбедности саобраћаја (ЗОБС) који би требало ускоро да буде усвојен у Скупштини Србије.

Н.С.     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар