Почетна » Судбина пензионера Станимира је целу Србију растужила: У затвору завршио јер није имао да плати казну за петарду, тамо га брутално злостављали, а надлежни о свему ћутали месец дана

Судбина пензионера Станимира је целу Србију растужила: У затвору завршио јер није имао да плати казну за петарду, тамо га брутално злостављали, а надлежни о свему ћутали месец дана

од Други Пишу
0 коментар

Четворица чувара и докторка у затвору у Падинској скели ухапшени су данас у вези са смрћу Станимира Брајковића (74) у том затвору 4. фебруара ове године, а реч је о случају који је дубоко узнемирио јавност у Србији. Брајковић је у затвору завршио јер није имао новца да плати казну за бацање петарде, а тамо је стравично мучен данима, да би на крају преминуо од тешких повреда.

Станимир Брајковић преминуо је након вишедневног злостављања од стране цимера у ћелији, које се догодило почетком фебруара ове године. Несрећни човек у затвору је завршио због казне за ремећења јавног реда и мира јер је бацао петарде у новогодишњој ноћи.

Новчану казну није имао да плати, па му је иста замењена затворском.

Петарда пала поред пара са бебом

Поменути догађај десио се у једном београдском приградском насељу 31. децембра 2020. године. Петарда је пала поред људи који су шетали бебу и преплашила их, а о свему је убрзо контактирана полиција.

Како је наш портал већ писао, Станимир се у почетку бранио да је петарду бацио његов унук, али је касније ипак признао кривицу за прекршај из области јавног реда и мира. Прво је кажњен са 10.000 динара, али се МУП жалио на пресуду и на новом суђењу Станимиру је одређена глоба од 30.000 динара. На крају је Станимир завршио у затвору и то у Падинској скели, заједно са другим прекршајцима, јер није платио казну.

У затвору је овај пензионер доживео стравично мучење услед којег је преминуо. Обдукцијом је установљено да је преминуо од последица унутрашњих повреда и крварења, које је задобио од вишедневног мучења и сексуалног злостављања.

Како је портал Нова.рс раније писао, Станимир је умро 4. фебруара, а за његово убиство осумњичени су Срећко С. (20), Саша С. (21) и Далибор П. (21), а реч је о цимерима несрећног човека. Оно што је посебно узнемирило јавност јесте чињеница да је Станимир више дана стравично мучен, због чега је чак и прегледан у затвору, међутим, нико од надлежних није ништа учинио по том питању – командири нису видели батине, лекар повреде.

Штавише, ћутали су пуних месец дана, све док случај смрти Станимира није освануо у медијима.

Пре тога, нико од надлежних се није огласио о убиству затвореника у затвору, о чему су били дужни да обавести јавност.

Осуђивани због саобраћајних прекршаја

Иначе, како су медији раније открили, двојица осумњичених за злочин у затвору осуђени су на казне затвора због саобраћајних прекршаја, а један од њих је имао и прекршај због личне карте коју није имао приликом легитимације.

Осумњичени Срећко С. је због саобраћајних прекршаја завршио иза решетака на 370 дана, док је Далибор П. због истих прекршаја и личне карте морао да робија 175 дана. Трећи осумњичени Саша С. у затвору је завршио због тога што није имао карту за превоз, па је због тога отишао у затвор на 10 дана.

Покушао да пријави насиље

Како је портал Нова.рс раније писао, несрећни човек је насиље покушавао да пријави насиље. Ипак, монструми су примењивали крајње бруталне методе како би га ућуткали.

Он је услед вишедневног злостављања изгубио већу количину крви, имао је здравствених проблема са дисањем и циркулацијом, као и обостране преломе ребара и грудне кости.

Станимир је у затвору чак и прегледан, али на констатацију повреда није рекао одакле му исте, јер се плашио за свој живот.

Сем против тројице насилника, истрага се води и против запослених у Падинској скели.

Због овог случаја, Управа за извршење кривичних санкција суспендовала је и удаљила са посла бившег управника Казнено-поправног завода у Београду (Падинској Скели) Владимира Буквића и још 10 запослених због пропуста који су откривени унутрашњом контролом поводом смрти прекршајно кажњеног Станимира Брајковића.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Тања Миловановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар