Почетна » Свађа Вишег тужиоца у Београду и члана Државног већа тужилаца би могла да прерасте у дисциплински поступак

Свађа Вишег тужиоца у Београду и члана Државног већа тужилаца би могла да прерасте у дисциплински поступак

Стефановић против Миловановића

од Други Пишу
0 коментар

Вербални сукоб између шефа Вишег тужилаштва у Београду и члана Државног већа тужилаца (ДВТ) лако би могао да добије свој епилог пред дисциплинским органима ДВТ-а.

Наиме, Ненад Стефановић тужилац Вишег тужилаштва у Београду поднео је дисциплинску пријаву против Предрага Миловановића, члана ДВТ-а сматрајући да је починио тежи дисциплински прекршај Етичког кодекса тужилаца.

Ова пријава сада је у рукама дисциплинског тужиоца који према Закону о јавном тужилаштву може да је одбаци као неосновану или да је прихвати и поднесе предлог за вођење поступка.

Истовремено, како Данас незванично сазнаје, Предраг Миловановић је о инциденту сачинио службену белешку коју је проследио Републичкој јавној тужитељки и председници ДВТ-а Загорки Доловац.

Инцидент који је довео до дисциплинске пријаве догодио се у среду преподне, на четвртом спрату Палате правде. То су и једине чињенице коју ниједна од две верзије догађаја не доводи у питање.

Како је саопштило Више тужилаштво у Београду, до инцидента је дошло док је Миловановић пролазио поред Стефановића који је у том тренутку разговарао са колегиницом. Како је Миловановић прошао поред њих не обративши им се Стефановић му се обратио речима: “Добар дан, колега?”. На ово му је, тврди се у саопштењу тужилаштва, Миловановић одговорио са “Молим, зар теби да кажем добар дан?”.

Након тога је, тврди се у саопштењу тужилаштва, на позив Стефановића реаговао судски стражар који је Миловановића повео ка петом спрату, док се он окретао обративши се Стефановићу речима “доста ми је вас индијанаца, сви сте ви индијанци”, а потом га је и опсовао.

Нешто другачију верзију догађаја пустио је портал Нова, позивајући се на изворе из Палате правде.

Према писању нове, Миловановић је ћутке прошао поред Стефановића, на шта му је овај одговорио да не може да пролази поред њега без поздрава. Миловановић је рекао да је његово право коме ће да се јави, да би Стефановић рекао да је он шеф Вишег тужилаштва и да њему због функције свако мора да се јави.

Миловановић му је одговорио да је његов став заснован на томе како се Стефановић према њему опходио, али и многобројним другим колегама. Он је и додао да, уколико Стефановић већ жели да се позива на функцију, треба да зна да је он као изборни члан ДВТ-а хијерархијски на вишој функцији.

Шеф Вишег тужилаштва је према овој верзији догађаја потом позвао припадника судске страже захтевајући да Миловановића избаци из Палате правде, али га је овај само замолио да се удаљи.

Обојица актера овог инцидента познати су у јавности. Стефановић је био члан Удружења тужилаца Србије, а посебно се истакао током консултативног процеса који је претходио изменама Устава отворено критикујући предлоге Министарства правде.

У јулу 2018. године Стефановић није био изабран за заменика Вишег тужилаштва у Београду, а недуго након тога је био и искључен из чланства у Удружењу тужилаца Србије. Он је у септембру исте године учествовао у оснивању Удружења судија и тужилаца Србије, које је имало знатно блажи став према уставним реформама, а већ у новембру је био изабран за заменика Вишег тужилаштва. Три године касније био је изабран за шефа истог тог тужилаштва.

Предраг Миловановић, заменик Другог основног тужиоца у Београду је у јавности постао познат пошто је заступао оптужбу у предмету који се због паљења куће новинару портала Жиг инфо води против бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића. Он је од 2016. године у Удружењу тужилаца Србије, али је у једном периоду паралелно био и у Удружењу судија и тужилаца Србије, чији је Стефановић председник. Он је пре две године изабран за члана Државног већа тужилаца.

 

В.Ј, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар