Почетна » Шверцују месо старо деценију

Шверцују месо старо деценију

од admin
0 коментар

Србија се све више суочава са илегалним увозом хране која је опасна по здравље. Царина: Сумњива говедина илегално стиже из Мађарске, Бугарске, Турске, са Космета… Проблем и слаткиши

СРБИЈА је последњих година суочена са проблемом илегалног увоза хране, која, неретко, може да буде опасна по људско здравље. Храна се најчешће шверцује из Мађарске, Бугарске, Аустрије, али и са Космета, а нешто мање из Црне Горе, Турске и Македоније. У нашу земљу, како у разговору за „Новости“ упозорава шеф у Одељењу за сузбијање кријумчарења Управе царине Иван Пејовић, из Мађарске се илегално уносе свеже месо, млечни производи, чоколада, кафа и скупа алкохолна пића, из Бугарске тајно стижу свеже и млевено месо, конзерве са храном и слаткиши, а са Космета аргентинска говедина и америчка пилетина.

У Мађарској и Бугарској може да се купи по повољним ценама храна којој је рок трајања пред истеком. Наши људи неретко мењају датуме производње на пакетима и продају ту исту храну по Србији као да је исправна.

– Наши цариници су у заједничкој акцији са Жандармеријом на магистралном путу Рашка – Нови Пазар, код места Батњик, недавно открили чак 210 килограма свежег јунећег меса и 55 килограма говеђе пршуте за које није било документације о пореклу и исправности робе – каже Пејовић.

Откривени товар усољених цреваца из Бугарске показао је да је ова храна била опасна по здравље. Таква је и говедина са Космета, такође недавно откривена, а која је била стара 10 година и која је девет пута замрзавана и одмрзавана.

– Главни разлог за кријумчарење хране и пића је брза и добра зарада. Њу омогућавају ниске цене ове робе у тим земљама, могућност добијања повраћаја новца од изношења тих артикала у Србију и њихова препродаја по вишим ценама у нашој земљи. Амерички батаци, на пример, коштају један евро за килограм на Космету. Продају се у Србији у пакетима од 15 килограма по дупло вишој цени. Качкаваљ у пакету од 3,5 килограма у Мађарској кошта само шест евра, а код нас се препродаје за осам евра – објашњава кријумчарску рачуницу Пејовић.

Управа царина је регистровала две врсте шверцера хране у Србији. Прву чине „људи мрави“, односно обични грађани који купују храну за домаћинство у иностранству, али често у већој вредности од дозвољених 100 евра. Тако се месо, кобасице и качкаваљ из Мађарске продају нелегално на пијацама по Суботици, Новом Саду и Београду.

– Другу врсту шверцера чине професионални кријумчари, који се на организован начин баве илегалним увозом великих количина меса, чоколаде, јужног воћа, кафе, чак и кукуруза и пшенице. Професионални кријумчари своју робу довозе чак из Јужне Америке или са Блиског истока, складиште је у својим центрима и потом дистрибуирају широм Србије – каже наш саговорник.

Према речима овог искусног цариника, подземно тржиште кријумчарене хране и пића у Србији је веома живо, и брзо реагује на појаву нове робе. Тренутно се из Аустрије и Немачке кријумчаре биљни суплементи – додаци исхрани, као и бели шећер из Македоније. Нова шверцована роба је и „неспресо“, капсуле инстант кафе за кућне апарате, којих нема у нашим продавницама, а које тајним путевима стижу из Аустрије и Немачке.

ТАЈНИ ТОВАРИ

УПРАВА царина заједно са Жандармеријом континуирано, указује наш саговорник, спроводи дубинску контролу на српским друмовима и тако зауставља кријумчаре хране и пића.

– Откривени су и заплењени недавно тајни товари са 5.000 килограма меса, 4.000 чоколаде, 60 тона јабука, 10 тона кукуруза, четири тоне јужног воћа, две тоне грашка, 600 кила кафе, 250 кила ораха и 200 литара вискија – каже Пејовић.

БРЗИ ШВЕРЦ  СПРЕТНИ кријумчари храну у последње време илегално покушавају да унесу у Србију и да је дистрибуирају преко служби за брзу пошту. Само у једном возилу курирске службе на нишком ауто-путу откривено је недавно 500 килограма чоколаде познатих светских произвођача без икакве документације.

М. Лопушина   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eight + twenty =