Почетна » СЈ: КРИК у Србији добио претњу смрц́у на Твитеру

СЈ: КРИК у Србији добио претњу смрц́у на Твитеру

од admin
0 коментар

 

Након што су објавили причу о шефу полиције који је наредио да се тајни снимак оца министра Небојше Стефановића избрише, особа која се наводно зове Ђорђе Павловић са налогом „@оре05995944“ је на Твитеру написала да ће их „све запалити и убити их”.

Бојана Јовановић, истраживачка новинарка и заменица уредника КРИК-а, рекла је за Мрежу СафеЈоурналистс да је, према њеном мишљењу, „разлог те претње дефинитивно текст који су данас објавили о томе да је син председника државе , Данило Вучић, менаџер је једног од најтраженијих младих фудбалера Душана Влаховића, иако је претња написана под сасвим другим чланком“.

„Повод за то је тврдња провладиних таблоида да се ради о нападу на председника и његову породицу. То је дефинитивно последица лоше атмосфере у друштву коју стварају власт и њени медији“, рекла је она.

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић рекао је да су овакве претње последица бахатог и бесног понашања власти према медијима.

„Истраживачки новинари у Србији постају мета свих врста бесних људи који од високих државних званичника чују да су новинари издајници. Ова претња мора бити санкционисана, али и свет треба да буде свестан проблема са којима се суочава новинарска професија у Србији“, рекао је он.

Новинари КРИК-а су врло често мета претњи, увреда али и кривичних дела попут провале. Три новинарке КРИК-а су жртве провале, али су сва три случаја још у предистражном поступку.

Наша мрежа већ дуже време упозорава да се против овог медија води опасна кампања коју воде провладини таблоиди, а понекад подржавају посланици Скупштине Србије и високи државни функционери. Такође, примећујемо да институције не реагују довољно ефикасно на оркестриране нападе на овај медије.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану НУНС-у у осуди ове претње смрћу. Захтевамо од српске полиције и тужилаштва да што пре процесуирају особу која стоји иза претње.

 

Мрежа СафеЈоурналистс ће о овом случају информисати све домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 1. децембар 2021.

Удружење новинара Македоније

Удружење новинара Косова

Удуржење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар