Почетна » Преминула композиторка и чланица САНУ Исидора Жебељан

Преминула композиторка и чланица САНУ Исидора Жебељан

од admin
0 коментар

 

Како је саопштено из САНУ, Исидора Жебељан је била једна од најпроминентнијих и најизвођенијих српских композиторки на светској музичкој сцени а „њен одлазак представља велики губитак за Српску академију наука и уметности и целокупну српску и светску уметност и културу“.

Исидора Жебељан студирала је композицију на Факултету музичке уметности у Београду а од 2002. је била професорка композиције на истом факултету, и то као прва жена професор композиције у Србији.

За дописног члана САНУ изабрана је 2006, а за редовног 2012. године. Била је и члан Светске академије уметности и науке.

Компоновала је музику за 40 позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори. За рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда.

Нека од њених најважнијих дела су опере „Зора Д“, „Маратонци“, „Симон изабраник“ и „Две главе и девојка“, оркестарска дела „Коњи Светог Марка“, „Зујте струне“ и „Есценас пицарас“, концертантна дела „Игра дрвених штапова“ за хорну и гудаче, „Фрула и фламингоси“ за кларинет и оркестар, „Три чудне љубави“ за виолину и оркестар и циклус песама за глас и оркестар „Руковети“.

Музику Исидоре Жебељан изводе најзначајнији ансамбли данашњице, као што су Октет Берлинске филхармоније, Би-би-сијев симфонијски оркестар, Гетеборшки симфонијски оркестар, Бечки симфоничари, Бродски квартет и други.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × five =