Почетна » Талибани, маму вам је*ем: Десничари заводе ред у Апатину

Талибани, маму вам је*ем: Десничари заводе ред у Апатину

од admin
0 коментар

 

Након што су аутомобилом блокирали пут, мушкарци су изашли из кола, а један од њих је урлао на таксисте, псовао “маму талибанску”, наређујући им да окрену аутомобиле и да их “возе у Сомбор” и да ће им, у супротном, почети да уништава кола.

Снимак је постављен на Фејсбук, али се на њему, сем таксиста и преплашених миграната, не види лице пресретача који им прети. Мушкарац не прича војвођанским акцентом, а судећи по коментарима испод текста, реч је о човеку који је избегао у Апатин са територија бивше Југославије.

“Ово је мој Апатин! Зар те није срамота да возиш ова г…а, стоко једна! Душмане возиш!”, урлао је мушкарац на таксисту, а затим се на лошем енглеском обратио и младићима који су седели у возилу и поручио им “го хоме”.

За све то време, упркос заустављеном саобраћају и хаосу, на снимку се не види да је интервенисала полиција, а пресретач је натерао таксисте да се окрену на сред улице, мимо свих саобраћајних прописа, уз поруку да ће их пратити све док не буду изашли из Апатина.

У коментарима, који су махом пуни верске и националне мржње и подржавају насилнике, постављен је накнадно још један снимак таксиста, а наводно је направљен испред полицијске станице, где су таксисти “давали изјаве”. Снимак је поставио Ђурађ Зорић, који се фотографијом на свом профилу декларише као припадник самозване “Народне патроле”, неформалне ултрадесничарске групације познате по малтретирању миграната у Србији.

“То су људи који су нелегално ушли у Србију, они су мој народ клали на Косову и у Босни, а ви их доводите овде”, говори аутор снимка такистима, који га истовремено упозоравају да не сме да их неовлашћено снима.

Према речима Николе Ковачевића из Иницијативе за економска и социјална права А11, неовлашћено снимање је само један од много озбиљнијих преступа који су аутори првог снимка направили.

“Судећи по снимку, овде су остварена законска обележја угрожавање сигурности са квалификативном околношћу злочин из мржње, као и расне, верске, националне мржње и нетрпељивости. Овде постоји и неовлашћено снимање, посебно јер на снимку има и малолетника”, каже Ковачевић, напомињући да би због свега набројаног тужилаштво требало да реагује по службеној дужности.

У коментарима испод снимка говор мржње се наставио до те мере да су се коментатори практично такмичили на које све “начине” се треба решити миграната. У њима такође има посла за тужилаштво, а предњачи извесни Милорад Марковић Мило, који позива грађане да таксисте и аутопревознике који возе мигранте “разбијају и пале”, а “стоку терористичку каменовати” или “водити у шуму, опљачкати и пребити”.

Нова.рс је ступила у контакт са Основним јавним тужилаштвом у Сомбору, које је надлежно и за Апатин, из ког нам је обећано да ћемо сутра ујутро добити званичне информације о овом инциденту.

Из Полицијске управе Сомбор нам је речено да ћемо више информација о том случају добити сутра.

 

Ана Лалић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × 1 =