Почетна » Блокиран Булевар због протеста адвоката, правници кренули у шетњу ФОТО

Блокиран Булевар због протеста адвоката, правници кренули у шетњу ФОТО

од admin
0 коментар

Више од 1.000 људи окупило се испред суда, а полиција је блокирала део града у непосредној близини зграде.

Адвокати су се нешто после 15 сати упутили у протестну шетњу ка Палати правде. Они су се зауставили код Правног факултета, а број окупљених грађана је нарастао.

„Професори и интелектуалци продају душу за новац“, рекао је један од говорника испред Правног факултета.

Иначе, међу бројних говорницима на данашњем протесту, који се брзо смењују, пажњу окупљених привукао је говор Милене Вукашиновић, бивше заменице вишег тужиоца у Београду, која је изјавила да је дошла у знак солидарности нагласивши „да је срамота што је радила 39 година у оваквом систему“.

Адвокати подсетили судије на заклетву

Многи од говорника истичу да је најновија одлука заправо споразум власти и лихварског лобија, те банке шаљу људима поруке да ће им опросити трошкове суђења уколико одустану од тужбе, чиме их уцењују.

Неки од говорника подсетили су судије како почиње њихова заклетва, а то је: „Заклињем се својом чашћу“. Такође је речено да је подршку овом скупу у Београду упутила Врховна тужитељка за криминал из Румуније.

Име које се најчешће помињало јесте Драгиша Слијепчевић, иначе судије ВКС.

Протест је почео минутом ћутања за њиховог колегу Драгића Јоксимовића, кога је нова комунистичка власт стрељала 1945. минута који није хтео да устукне пред комунистичком влашћу. Званични програм кренуо је у 14.30 сати јер су се чекале колеге из унутрашњости.

Данашњи скуп се одржава под паролом „Повуците га“ и „Но пасаран“.

Правници тврде да је до промене става ВКС дошло услед лобирања банака, а захтевају повлачење става, који, како тврде, штети грађанима Србије.

Подсетимо, Врховни Касациони суд (ВКС) је на седници Грађанског одељења донео правни став о дозвољености банкама да уговарају трошкове кредита. Заправо је реч о допуни става из 2018. године, тврде из ВКС.

Такође, донет је правни став о дозвољености уговарања премије осигурања, као обавезе корисника кредита, код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК), где се каже да је таква одредба код уговора о стамбеним кредитима правно ваљана.

Милош Ж. Лазић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар