Почетна » У току је отворени лов на једног од најхрабријих српских тужилаца, од ходника Палате правде до насловница таблоида, а ово је позадина

У току је отворени лов на једног од најхрабријих српских тужилаца, од ходника Палате правде до насловница таблоида, а ово је позадина

Покушаји опструкције доживели су врхунац

од Други Пишу
0 коментар

Случај напада на новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића, ком је у децембру 2018. запаљена кућа због серије истраживачких текстова о малверзацијама и злоупотребама бившег председника Општине Гроцка Драгољуба Симовића, изложен је организованом подривању од стране окривљених и њихових бранилаца, па је његов крајњи исход, више него икад раније, доведен у питање.

Покушаји опструкције доживели су врхунац прекјуче, када су адвокати одбране затражили изузеће заменика тужиоца Предрага Миловановића, који је овај случај водио од почетка истраге.

Миловановић се у очима јавности, а посебно новинарске струке, испрофилисао као неко ко је професионално заступао оптужницу и интересе представника новинарске професије, а исти утисак очигледно је имао и поступајући судија Другог основног суда у Београду, који је изрекао затворсаке казне, како Симоновићу, тако и његовим саучесницима.

„Уколико склоне Миловановића, моја нога више неће крочити у Палату правде“, поручио је нападнути новинар који упорно долази на сваки претрес, упркос нарушеном здрављу.

Ово није први пут да се покушава удаљавање Миловановића из овог поступка. У тренутку док је пресуда била у жалбеном поступку, судија који ју је изрекао отишао је у пензију, док је тужилац Миловановић, већином гласова својих колега, изабран за члана Државног већа тужилаца.

Јавност је остала затечена вешћу да је републичка тужитељка Загорка Доловац одузела Миловановићу све поступајуће предмете због бирања у ДВТ, а упркос његовим покушајима да задржи у раду само случај Милана Јовановића, на шта је имао законска права, то му у први мах није услишено.

Драгољуб Симоновић бивши председник општине Гроцка испред Палате правде Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс

Убрзо је подмукла намера да се Миловановић уклони из предмета постала очигледна, због чега су јавност, али и новинарска струка, гласно негодовали и апеловали на Доловчеву да промени своју одлуку.

На крају, Миловановић је успео да задржи предмет, али очигледно не задуго, јер су сада његово изузеће затражили адвокати одбране. Захтев је образложен наводном пристрасношћу тужиоца, али и чињеницом да као члан ДВТ не треба да обавља функцију поступајућег заменика. Као последњи разлог наводи се и то да се тужилац састајао са једним од окривљених, те да су адвокати, као врхунац процесних злоупотреба, тражили да се саслуша као сведок.

Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Управо је ова последња „околност“ кључна за раскринкавање правог узрока и мотива Миловановићевог прогона, јер указује да су своје учешће у овом нечасном мешетарењу преузели поједини носиоци правосудних функција.

Тако се тужилац Миловановић недавно нашао на страницама најопскурнијих режимских таблоида, где су разнолике оптужбе о злоупотребама функције, на његов рачун, износиле особе из криминогених средина, међу којима је и управо један од окривљених нападача на новинара Јовановића.

Таблоидном блаћењу претходио је догађај из Палате правде, о којем је „Нова“ известила, када је виши јавни тужилац Ненад Стефановић напао Миловановића у ходнику и тражио да га избаце из Палате правде јер му се није јавио на ходнику.

„Стефановић који је иначе и председник фантомског Удружења судија и тужилаца, у непрекидном је обрачуну за Удружењем тужиоца из ког је и сам потекао. С обзиром на то да Удружење тужилаца представља опозит Стефановићевом, као и да је Миловановић један од истакнутијих чланова, главни су узроци Стефановићеве нетрпељивости, која почиње да прераста у злоупотребу положаја“, казао је саговорник „Нове“ из Палате правде.

 

Иван Милићевић, Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар