Почетна » УБИСТВО ТИЈАНЕ ЈУРИЋ Монструму максимална казна

УБИСТВО ТИЈАНЕ ЈУРИЋ Монструму максимална казна

од admin
0 коментар

Драган Ђурић осуђен на 40 година затвора. Дела за која се терети учинио је са директним умишљајем – сматра Судско веће Вишег суда у Суботици

За покушај силовања и тешко убиство девојчице Тијане Јурић (15) прошлог лета у Бајмоку, убица Драган Ђурић (35) осуђен је у понедељак у Вишем суду у Суботици на максималну казну од 40 година затвора.

Судско веће, којим преседава Гордана Којић, једногласно је одлучило да је Ђурић крив за све што је наведено у оптужници и изречене су му казне за појединачна дела за која се терети – за покушај силовања 12, а за тешко убиство 40 година затвора. Монструм се упућује на извршење јединствене казне од 40 година затвора, што је највећа санкција у нашем кривичном законодавству.
Према образложењу судије, пресуда је донета на основу доказа и изјава сведока, узете су у обзир све олакшавајуће околности које је изнела одбрана – да је Ђурић признао злочин и да је те ноћи био у стању смањене урачунљивости.

– Међутим, оба дела је учинио са диркетним умишљајем, јер је девојчицин отпор већ савладао и свесно ју је лишио живота, од првог сусрета се понашао агресивно и брутално, дете је било потпуно беспомоћно а он безобзиран на њене вапаје за помоћ – образложила је судија Којић. – Максимална казна није резултат притиска јавности, већ став суда да за најтежа кривична дела следи највећа казна.

Изрицање пресуде Ђурић је слушао немо, погнуте главе, беизражајног лица и без икакве реакције. По завршетку читања пресуде, само се благо окренуо ка свом браниоцу Виктору Гостиљцу и слегнуо раменима. У судници ни данас, као ни на претходним рочиштима, није био нико од чланова његове породице, а како сазнајемо у Окружном затвору у Суботици повремено су га посећивале мајка и сестра.

Породица Јурић је задовољна одлуком суда, иако ниједна за монструма неће надокнадити губитак Тијане.

– Оно што сам од самог почетка, од како су га ухапсили очекивао и прижељкивао, сада се десило – у сузама, непосредно по изрицању пресуде, каже девојчицин отац Игор Јурић. – Правда никада не може и неће бити задовољена, али је Србија и правосуђе у Србији показало да има снаге да буде на страни деце и жртава, а не на страни злочинаца. Желим да се захвалим свим људима на подршци, који су ми показали колико им је стало да се један овакав злочин не омаловажи, да убица не буде кажњен мање него што заслужује. Молићу се Богу да се овако нешто више никад никоме не догоди, да нико не доживи овакву бол, да ниједан злочиначки ум више не уради овако нешто, нарочито што се сада зна каквага казна чека.

Подсетимо, Тијана Јурић је нестала у ноћи између 25. и 26 јула прошле године на путу ка спортском центру рата у Бајмоку. Цела Србија и регион су се укључили у потрагу за девојчицом анђеоског лика и гласа и после двонедељене потраге, нажалост, њено тело је пронађено 7. августа закопано на депонији између села Светозар Милетић и Чонопља код Собора. До тог места полицију је довео управо месар из Сурчина, који је признао злочин и испричао све детаље недела које је учинио.

После истражног поступка, вештачења предмета, оптужница против њега поднета је у јануару, а суђење је почело 22. априла. Како у целом предмету није било ништа спорно, цео процес суђења завршен је за мање од два месеца.

– Овај поступак од почетка у себи није имао ништа спорно, јер је окривљени своје недело признао, а одбрана је само покушавала да вештачки изазове тензије, и да се јавности се расправља на основу полуинформација – сматра Миро Оровић, заступник породице Јурић. – Ова пресуда је једино што смо очекивали, интересовање јавности је било сасвим нормално и требало би да се запитамо да је било другачије. Првостепена пресуда је једина исправна, и верујем, да ће и после жалби одбране, које очекујемо, бити потврђена.

ОДБРАНА НАЈАВЉУЈЕ ЖАЛБУ
Адвокат одбране Виктор Гостиљац најавио је да ће поднети жалбу на првостепену пресуду Вишег суда у Суботици. – Стигли смо до краја првог чина овог поступка, нема изненађених пресудом, али упркос свему ја и даље мислим да тужилаштво није доказало своју правну квалификацију и зато ћемо сачекати писмени оправак пресуде и изразити жалбу – рекао је Гостиљац.

Ј. Лемајић  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар