Почетна » УХАПШЕНИ ПРЕТЕЖНО СА ПОДРУЧЈА ГРОЦКЕ! Варали Русе воћем и поврћем из уније

УХАПШЕНИ ПРЕТЕЖНО СА ПОДРУЧЈА ГРОЦКЕ! Варали Русе воћем и поврћем из уније

од admin
0 коментар

Ухапшено 36 особа осумњичених да су увезену робу приказивале као српску. Мешали робу са домаћом и израђивали лажну документацију

У четвртак, готово да није било медија који није објавио вест да је полиција ухапсила групу од 36 људи и поднела кривичне пријаве против још 43 особе због сумње да су увозили воће и поврће из Европске уније и уз лажну документацију продавали га као производе из Србије, уз добит од најмање 439 милиона динара односно око 3,7 милиона евра.

Према сазнањима Жиг Инфа, већина ухапшених је са територија ГО Гроцка, највише из Бегаљице, затим Ритопека, Калуђерице..

Утврђено је да су осумњичени, када им је достављено воће и поврће из земаља ЕУ, робу препакивали у хладњачи, а потом je товарили у камионе за транспорт, које је ангажовало предузеће Kleri fruit. Како би прикрили порекло робе, сумња се да су увезено воће мешали са истом врстом воћа које су куповали од домаћих произвођача и израђивали лажну документацију о пореклу робе коју извозе.

У томе су им помогли и одређена регистрована домаћинства која су лажно приказивала да имају више засада воћњака. Наиме, та домаћинства си повећавали количине воћа у Јединственом систему Министарства пољопривреде, како би омогућили овој фирми да приликом извоза избегне ограничења предвиђена системом, а која се односе на максималну производњу по парцелама евидентираних произвођача.

УХАПШЕНИ

Ухапшени су Д. Ж. (42) и Ј. Ж. (42), који се сумњиче да су организатори криминалне групе, као и руководилац предузећа Kleri fruit Т. М. (38), бивши директор те фирме А. С. (30) и радник Ж. В. (45).

Међу приведенима је и руководилац предузећа Vip Fruit и бивши директор фирме „Вип логистик“ Љ. В. (43), као и 22 власника пољопривредних газдинстава и четири откупљивача.

Акцију су извели припадници Одељења за борбу против корупције МУП Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Иза решетака су и двоје запослених из Института „Агроекономик“, В. Ј. З. (36) и М. В. (30). Они се сумњиче да су као запослени Института, који су прегледали узорке воћа и поврћа, добијене од Министарства пољопривреде, прекршили Закон о здрављу биља и Уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију. Они су издавали фитосертификате за потребе предузећа Kleri fruit, иако су знали да воће које извози то предузеће није домаћег порекла.

 

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар