Почетна ОсталоХроника Медији незванично: Славиша Кокеза на информативном разговору у СБПОК-у

Медији незванично: Славиша Кокеза на информативном разговору у СБПОК-у

од admin
0 коментар

 

Како преноси Н1, Кокеза је јутрос доведен на информативни разговор у Службу за борбу против организованог криминала МУП-а Србије, на Макиш.

Кокеза би, како наводе, требало да да изјаву у својству грађанина, те тај разговор може да траје најдуже четири сата.

После тога испитани се или пушта као слободни грађанин, или се по налогу тужиоца поступак води даље.

Блиц и Новости преносе да је Кокеза приведен на основу различитих навода Александра Кајмаковића, који је у јавности представљен као Аца Босанац, али и због других оперативних сазнања.

Подсетимо, претходно су медији пренели да је Кајмаковић, који стоји иза бројних клуба и ресторана у Београду, а који је недавно саслушан у оквиру финансијске предистраге у случају Беливук, на саслушању рекао да је до пословних односа са Вељком Беливуком дошао преко вишегодишњег познанства са председником Фудбалског савеза Србије Славишом Кокезом.

Како је пренео Блиц, Кајмаковић је рекао да га је 2016. године Кокеза више пута контактирао и убеђивао да обезбеђење клуба Касина на Теразијама преузму навијачи Партизана.

„Рекао ми је да имају најбоље обезбеђење, да могу да спрече долазак криминалаца и да неће бити проблема са навијачима”, пренео је Блиц оно што је наводно Александар Кајмаковић рекао у полицији.

Иначе, Славиша Кокеза је био члан Српске радикалне странке, а по оснивању Српске напредне странке 2008. постао је и функционер те партије. Јавности је постао познат након што се на конференцији за новинаре радикала појавио у завојима тврдећи да је повређен на протесту због хапшење Радована Караџића.

Како је сам рекао у једном од интервјуа, већ дуго је у приватном бизнису – од производње, преко трговине, до хотелијерства. Како се у јавности много пута спекулисало да пословни успех дугује пријатељству са Александром Вучићем, Кокеза је пре неколико година рекао:

“Премијер је мој пријатељ и ту ништа није спорно. Знамо се преко 15 година и приватно смо пријатељи и другари. Међутим, нисам политичар, нити сам радио било када у некој државној институцији или обављао било какву функцију. Јесам члан СНС-а, али политички нисам активан”.

Од 2016. године Кокеза је на челу Фудбалског савеза Србије, а мандат му је једногласном одлуком продужен у марту 2019.

Званично је власник фирме Сениор теам, која се бави трговином рачунарском опремом и софтверима.

Информације да иза компаније Проинтер, која је последњих година доживела нагли процват, а чији је власник донедавно био Слободан Квргић, стоји заправо Слависа Кокеза никада нису званично потврђене.

Међутим, према истраживању Инсајдера, пословна веза између Квргица и Кокезе доказана је на више начина. Осим што је Квргић директор у Кокезиној фирми Сениор тим, њих двојицу повезује и чудна продаја фабрике намештаја Еуросалон.

Кокеза је прво од Квргића 2014. купио фабрику Еуросалон по цени од 191.000 евра. Две И по године касније, Кокеза продаје Еуросалон назад Квргићу али за пет пута већу цену, односно за 915.000 евра.

Према анализи Инсајдера, фирма Проинтер је у периоду од 2009. до 2013. победила на четири тендера за јавна и локална предузећа. Власник Проинтера 2013. постаје Слободан Квргић, дипломирани инжењер електротехнике када ова компанија почиње да добија све више послова од државе.

На пример тако 2016. добија послове на најмање 150 тендера за државу – од увођења информационих система до набавке рачунара и тонера.

Квргић остаје власник Проинтера до почетка 2020. Фирма тада мења назив у Прорет. Уместо Квргића власник фирме која се води под истим матичним бројем постаје Љубиша Станић. Он је претходно био директор Еуросалон фабрике и фирме Алти за продају ИТ опреме. Слободан Квргић у власништво фирме Алти улази 2015. преко компаније Проинтер.

Пословима фирме Протинер, Инсајдер се бавио, између осталог, у серијалу Политика као бизнис, држава као партијски плен који је емитован крајем прошле године.

Н1, Блиц, Инсајдер

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар