Почетна ОсталоХроника БИРН: Наоружани специјалци хапсили узбуњивача, завера ћутања у афери о оружју

БИРН: Наоружани специјалци хапсили узбуњивача, завера ћутања у афери о оружју

од admin
0 коментар

 

На лицу места одузели су му пословни рачунар, а затим га одвели у стан где су запленили његов приватни компјутер као и екстерне меморије које су пронашли. Претрес стана трајао је до 18.30 када је А.О. пребачен за Београд, наводи БИРН.

Хапшење је уследило три дана након што је специјализовани портал „Армс Wатцх“ објавио истраживање о извозу оружја у ратом захваћени Јемен и дан пре него што је БИРН објавио причу којом је потвђено да је фирма коју је заступао отац министра полиције Бранко Стефановић по повлашћеним ценама куповала оружје.

Иако 18. октобра истиче месец дана од привођења, хапшење радника Крушика било је обавијено велом тајне све док недељник НИН ове недеље није објавио незваничне информације.

БИРН сазнаје да Више тужилаштво у Београду ухапшеном ставља на терет кривично дело из члана 240 Кривичног законика. Реч је о одавању пословне тајне и то из става 2 у којем се каже да ће казном од две до 10 година бити кажњен учинилац уколико је дело учињено из користољубља или у погледу нарочито поверљивих података.

Завера ћутања била је толика да се до данас није могло сазнати ни име аквоката који заступа ухапшеног као ни информације о случају, оцењује БИРН.

БИРН је успео да дође до појединих детаља у вези са хапшењем, као и да ступи у контакт са његовим браниоцем, адвокатом Љубисавом Радосављевићем, познатијим по надимку Батан.

Упитан због чега се ћути о хапшењу, чак и након што су медији успели да сазнају да се А.О. већ 20 дана налази у притвору, рекао је да није хтео о томе да прича.

„Ја сам професионалац, већ 30 година сам у адвокатури, а по мени ту нема ничега“, рекао је Радосављевић. Он тврди да је А.О. добро и да се према њему у притвору „коректно односе“.

„Он је у једној соби са њих троје, четворо, има купатило. Био сам у петак код њега, он је у коректном стању, сви су коректни према њему“, каже Радосављевић.

Они који познају ухапшеног, који у Крушику ради последњих десет година, кажу да се нису зачудили због хапшења, јер се ради о младићу који је јако правдољубив и поштен.

„Јако добар и поштен дечко. Буквално би вам све дао. Њега оптужују да је информације слао из користољубља. Ма какво користољубље, када су га ухапсили у његовом новчанику било је само 100 динара”, кажу они који га познају.

Ухапшеном су дозвољене само три посете месечно од стране најближих који с њим могу да комуницирају искључиво преко слушалице кроз непробојно стакло.

„Уместо да као узбуњивач ужива заштиту полиције, јер је указао на могуће злоупотребе, он је у спектакуларној акцији, као да је у питању опасан криминалац, лишен слободе. У исто време они који су ојадили државну фирму мирно спавају и против њих се не води никаква истрага”, каже за БИРН извор упознат са случајем.

Детаљи мистериозног случаја

БИРН је из незваничних извора успео да сазна још неке детаље овог мистериозног хапшења.

Након привођења, ухапшеном је одређено задржавање од 48 сати, током којих је он саслушан у присуству адвоката који му је додељен по службеној дужности.

Након саслушања, према наводима извора блиског истрази, по истеку четрдесетосмочасовног задржавања, судија за претходни поступак Вишег суда у Београду Милош Лабудовић, осумњиченом је одредио кућни притвор.

Међутим, на ову одлуку жалило се тужилац Александар Момчиловић, па је Ванрасправно веће Вишег суда, 27. септембра преиначило одлуку о кућном и одлучило да А.О. треба да буде у затворском притвору, уз образложење да би могао да утиче на сведоке, али и да понови кривично дело.

Његов адвокат Љубисав Радосављевић каже да су разлози за притвор бесмислени.

„Бесмислени су разлози, јер је дечко све признао да је то радио и ту нема разлога за притвор. Зато се Лабудовић који је одличан судија и усмерио према томе и одредио кућни притвор. А тужилац Момчиловић се жалио на ту одлуку, али тужилаштво увек то ради“, каже адвокат ухапшеног.

Он такође каже да има проблем и са кривичним делом које му се приписује.

„По мени није ни кривично дело одређено добро, то би могао бити став 1, али још није дошло на оптужење, па о томе немамо сад шта да причамо“, каже адвокат.

Став 1 који адвокат Радосављевић помиње гласи: „Ко неовлашћено другом саопшти, преда или на други начин учини доступним податке који представљају пословну тајну или ко прибавља такве податке у намери да их преда непозваном лицу, казниће се затвором од шест месеци до пет година”.

Адвокат каже и да је образложење о преиначењу одлуке штуро написано и да је он на одлуку о притвору, поднео жалбу Апелационом суду у Београду.

„Ничим није образложено, врло штуро. Ја сам написао жалбу и очекујем одлуку. Жалбу сам поднео пре 3-4 дана, уобичајено траје поступак. Ја очекујем одлуку до половине или краја следеће недеље. Ако буде било које коректно веће узело тај предмет, оно ће преиначити одлуку о притвору”, каже адвокат додајући да очекује да ће ухапшеном бити одређен кућни притвор или да ће бити пуштен на слободу.

„Апсолутно не постоји ниједан елемент и разлог за одређивање притвора, никаквог“, изричит је Радосављевић.

Међутим, неки други адвокати са којима смо разговарали кажу да позивање на тачку 3 члана 211 Законика о кривичном поступку, која говори о могућности понављања кривичног дела, наговештава да би А.О. могао месецима остати у притвору. Наиме, утицај на сведоке престаће да буде разлог за задржавање у притвору чим сви евентуални сведоци буду саслушани.

Међутим, могућност понављања кривичног дела може остати као разлог његовог задржавања све док тужилаштво буде изражавало сумњу да ухапшени поседује још неку документацију.

Након преиначења одлуке о притвору, из стана у Ваљеву, А.О. је 30. септембра пребачен у београдски Централни затвор, где се од тада налази у притвору под строгим мерама надзора, каже извор за БИРН.

БИРН је о одлукама о притвору и поступајућим судијама покушао да добије и званичне информације. Вишем суду у Београду питања је упутио у четвртак 10. октобра али одговор још није стигао, а портпаролка суда Татјана Тешић је БИРН-у одговоре најавила за понедељак, 14. октобар.

Бирн/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар