Почетна » ЦИНС: За претње Вучићу поново осуђена на шест месеци условно

ЦИНС: За претње Вучићу поново осуђена на шест месеци условно

од admin
0 коментар

Како пише ЦИНС, Александра Јанковић Аранитовић осуђена је у Вишем суду у Београду на условну казну затвора у трајању од шест месеци јер је угрозила сигурност председника Србије Александра Вучића. Наиме, она је 24. јула прошле године на Твитеру погрдним речима вређала децу председника Србије.

Ова казна се неће извршити уколико Јанковић Аранитовић у року од две године од дана правоснажности пресуде не учини ново кривично дело. Међутим, чак и да се то деси, у казну затвора Јанковић Аранитовић биће урачунато шест месеци које је провела у притвору.

Судија Јелена Шкулић казала је да је при доношењу одлуке суд имао у виду да је Јанковић Аранитовић признала да је написала спорни коментар на Твитеру, јер је желела да увреди председника Србије, али ништа више од тога. Међутим, суд сматра да није реч о псовкама и вређању карактеристичном у српском језику већ претњи која код лица којем је упућена „изазива осећај узнемирености, несигурности и неспокојства“ тим пре што се везује за децу оштећеног „што по природи ствари најтеже и најозбиљније погађа сваког родитеља“.

Шкулић је истакла да је у поновљеном поступку несумњиво утврђено да је Вучић био упознат са коментаром те да је суд закључио да је он неспорно морао да доживи осећај угрожености и да га је то морало узнемирити на начин који одговара осећају личне несигурности, односно неспокојства као битном обележју кривичног дела угрожавање сигурности.

„Наиме, сваког родитеља неминовно највише погађа када се таква врста изјаве упућује њему, али се притом односи на његову децу као њему блиска лица јер за било ког родитеља свакако не постоје лица која су му ближа него што су то његова деца“, рекла је.

Данашња пресуда донета је након што је Апелациони суд у Београду, на основу жалбе адвоката одбране укинуо првобитну пресуду којом је Јанковић Аранитовић такође била осуђена на шест месеци условног затвора и вратио поступак на поновно суђење. У свом решењу Апелациони суд је навео да се угроженост и узнемиреност Вучића није могла ценити без његовог испитивања.

Ипак, ни у поновљеном поступку оштећени Александар Вучић није саслушан у судници.

ЦИНС подсећа да је прошле недеље у судници испитан руководилац обезбеђења председника Србије Дарко Ђошић, а судија је образлажући пресуду рекла да је из његовог исказа „несумњиво утврђено да је оштећени упознат са садржином предметног коментара оптужене“.

„Да су претње схваћене веома озбиљно због чега су предузете одређене активности и мере које се огледају у ангажовању већег броја људи, средстава, опреме и другог“, каже.

Шкулић је казала да то директно оповргава супротну тезу одбране и чини ирелевантним садржај снимка са конференције за новинаре из априла на којој Вучић каже да не користи Твитер. Тај снимак одбрана је извела као доказ прошле недеље, а о овој изјави председника ЦИНС је раније писао.

Јанковић Аранитовић такође су изречене и мере безбедности – обавезно психијатријско лечење на слободи и одузимање предмета, односно телефона. ЦИНС је раније писао како је због вештачења које није било засновано на свим подацима Јанковић Аранитовић могла да заврши у психијатријској болници.

На ову пресуду одбрана и тужилаштво имају право жалбе, наводи ЦИНС.

ЦИНС/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар