Почетна » Случај „Телеграм“: За дељење порнографског материјала и до 10 година затвора

Случај „Телеграм“: За дељење порнографског материјала и до 10 година затвора

од admin
0 коментар

 

Саговорник портала Н1 истиче да је Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал упутило Захтев за прикупљање потребних обавештења Одељењу за ВТК МУП Србије, поступајући по примљеним кривичним пријавама од стране оштећених лица поводом неовлашћеног објављивања фотографија и снимака на апликацији за дописивање ”Телеграм”.

”По пријему извештаја о прикупљеним потребним обавештењима и анализи чињеничног стања, Посебно тужилаштво за ВТК ће донети одлуку о даљем току поступка о чему ће јавност бити благовремено обавештена”, наглашава Стаменковић.

Доказне радње уз међународну правну помоћ

Наш саговорник каже да се идентитет потенцијално осумњичених лица откривају путем доказних радњи које се предузимају у складу са Закоником о кривичном поступку.

”Неретко, када су Интернет друштвене мреже у питању, те доказне радње укључују и међународну правну помоћ, тј. сарадњу са институцијама земаља у којима се налазе такозвани Интернет сервис или контент провајдери, као и са самим предузећима која пружају те услуге”, појаснио је Стаменковић.

Одговарајући на питање да ли је потребно мењати или допунити постојећу правну регулативу да би се водила ефикаснија борба против високотехнолошког криминала, Стаменковић је оценио да су законска решења која су на снази ”добра и сагласна међународним конвенцијама које са баве кривичноправном заштитом у овој области”.

Наравно, уколико постоји друштвена потреба за појачаном заштитом у одређеној области, верујем ће надлежни државни органи реаговати у том правцу, додао је саговорник портала Н1.

„Будите изузетно опрезни кад размењујете личне податке“

”Користим прилику да апелујем на кориснике друштвених мрежа у Србији да буду изузетно опрезни приликом размене личних података у било ком облику, управо због могућих злоупотреба и настанка штете по саме кориснике, то јест могуће жртве извршења кривичних дела”, поручио је Стаменковић.

Коментаришући случај објаве фотографија и снимака жена на групи на мрежи Телеграм, министар унутрашњих послова Александар Вулин уверава јавност да ће полиција наћи оне који су то поставили и да ће они бити кажњени. МУП ће се по налогу надлежног тужилаштва обратити компанији „Телеграм“ за доставу података повезаних са фотографијама и видео-материјалом који се појавио на групама у оквиру те апликације.

”Они ће бити предмет наше обраде, наћи ћемо их и казнити. У српском друштву тако нешто неће се толерисати. Не може нико нечију фотографију, како год и када год да је настала, без сагласности онога ко је на фотографији, објавити и да се нада да ће му то проћи некажњено“, истакао је министар полиције.

Никола Којић  Н1

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nine − 2 =