Почетна » За мигранте који прелазе преко Балкана, од понедељка НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО

За мигранте који прелазе преко Балкана, од понедељка НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО

од admin
0 коментар

Од понедељка, 22. фебруара једина легална рута за улазак миграна са Блиског истока који путују у неку од земаља Европске уније је грчко-македонска граница и сви остали прелази ће бити нелегални а мигранти ће бити враћани назад, изјавили су данас на граничном прелазу „Градина“ в.д директора полиције Србије Владимир Ребић и начелник Управе Граничне полиције МУП-а Србије генерал полициие Миленко Божовић после састанка са представницима пограничне полиције Бугарске.

„Данас желимо да пошаљемо јасну поруку мигрантуима из ратом захваћених подручја да је западна балканска рута која подразумева кретање од Грчке,Македоније, Србије, Хрватске и Словеније И даље према Аустрији и Немачкој на грчко-македонској граници, једина легитимна рута. Мигранти у Србију само на легалан начин могу да удју на гранични прелаз Прешево“, рекао је Ребић.

Он је додао да је повод за дањашњ састанак пограничних полиција Србије И Бугарсаке на граничном прелазу „Градина“ је намера да се на што ефикаснији начини имплементирају све обавезе које су Србија,Аустрија,Словенија, Хрватска и Македонија преузеле приликом сачињавања изјаве од 18. фебруара у Загребу.

Izbeglice na granici s Makedonijom

„На овај начин смо желели да упознамо бугарске колеге са новим процедурама које подразумевају и заједничко профилисање миграната на грчко-македонској граници и да апелујемо на њих да појачају контролу својих јужних граница према Турској и Грчкој и на тај начин спрече нелегалан улазак миграната и прављена евентуалнио нове руте прекоБугарске“,рекао је Ребић, додајучи да ће Србија значајно појачати активности спречавања илегалног уласка миграната преко српско-бугарске границе.

Ребић је додао да че од сутра кренути заједнико профилисање, односно тријажа миграната на грчко-македонској гранци које ће обављати полиција Аустрије, Словеније, Хрватске, Србије и Македоније,

„Ту ће се обавити селекција и реално је очекивати да че они покушати на надју нелегалне руте а једна од њих је Бугарска“, рекао је Ребић, додајући да се на овај начин иде корак унапред како се не би дешавало као раније да се мигранти враћају из земаљја које су прошли.

Начелник Управе Граничне полиције Министарства унутрашњих послова Србије генерал полиције Миленко Божовић је рекао да су постигли начелан договор са бугарском страном да хитно предузму мере на заштити свије границе према Турској и према Грчкој.

„Договорили смо се да заједнички радимо на заштити српско-бугарске границе мешовитим патролама,да ставимо заједнички контакт центар на’ Градини ‘ у функцији тог задатка, да покренемо хитно процедуре за промене споразума о реадмисији и спорзума о полицијској сарадњи која подразумева рад мешовитих полицијских патрола на другачији начин“, рекао је Божовић, оценивши да је овај данашњи састнак са бугарским колегама био веома успешан.

Божовић је додао да је кључна држава проблема миграција је Турска а после Грчка.

„Заједничка изјава пет директора полиција Србије, Аустрије, Хрватске, Словеније И Македоније недвосмилесно говори да ми желимо јединствену руту кретања са јединственим профилисањем и јединственим обрасцем.То стартује у понедељак и о томе смо данас разговарали са колегама из Бугарске“, рекао је Божовић, додајући да се на основу те изјаве већ неки од миграната враћају назад на граници са Македонијом.

З. Панић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × one =