Почетна ОсталоХроника ЗАШТИЋЕН Африканци неће да дају убицу Аркана

ЗАШТИЋЕН Африканци неће да дају убицу Аркана

од admin
0 коментар

Све је извесније да власти Јужноафричке Републике неће изручити Србији Добросава Гаврића (39), који је убио Жељка Ражнатовића Аркана 15. јануара 2000. године сазнаје „Блиц”.

Гаврић безбедан у кућном притвору

– Зашто га не изручују може само да се спекулише, али треба напоменути да је био сведок убиства једног од најмоћнијих људи у Јужноафричкој Републици – каже саговорник “Блица” из нашег правосуђа.

Наиме, Гаврић је сведок убиства једног од најмоћнијих Јужноафриканаца Сирила Бике.

Вредност послова Сирила Бике, са обе стране закона, процењена је на стотине милионе долара.

Бика је важио за човека са више него добрим, тачније кумовским везама у политици, али и безбедносним структурама ЈАР.

Полиција износи тело убијеног Ражнатовића

Наиме, тог 21. марта 2011. Бика је био у аутомобилу са Гаврићем. На семафору, поред њиховог аутомобила, зауставио се мотоцикл на коме су биле две особе.

Нападачи су извадили оружје и 17 пута пуцали на Бику и Гаврића. Бика је рањен у главу, груди и руку, а Гаврић у раме.

Скоро три и по године Србија чека да јој власти Јужноафричке Републике изруче Добросава Гаврића (39), да би у домовини био упућен на издражавање 35-годишње казне.

– Наше Министарство правде је последњих дана 2011. упутило званичан захтев за изручење. У међувремену правосудни органи ЈАР тражили су додатну документацију, уз образложење да је код њих англосаксонско право које се разликује од европског. Послали смо им све то – каже извор.

Гаврић је, међутим, и даље у земљи Рта добре наде. Колико смо обавештени, мада не званично већ путем медија, да би избегао изручење у међувремену је тражио и азил. Као разлог за то тврдио је да би му у Србији била угрожена безбедност.

Пре годину дана Гаврић је тражио од суда у Кејптауну да из затвора буде пуштен у кућни притвор, да му ставе наруквицу за електронски надзор као гаранцију да неће побећи из земље, што му је и омогућено.

Арканов убица налази се у кућном притвору заједно са супругом Данијелом Лазић и двоје деце, а његово кретање се контролише помоћу електронске наруквице.

Саслушано више од 70 сведока
Током вишегодишњег поступка изведено је мноштво доказа, саслушано је више од 70 сведока. Поред оних из хотела, кроз судницу су прошли и Радомир Марковић, бивши шеф ДБ, Андрија Драшковић, којег је Арканова породица означила као посредника између наручилаца и непосредних починилаца, Драган Илић, бивши начелник криминалистичке полиције МУП Србије, Арканова удовица Светлана Ражнатовић…

Бекство
Гаврић је осуђен 2006. године на 35 година затвора због убиства Аркана 15. јануара 2000. године, а његови саучесници Милан Ђуричић и Драган Николић Гаги осуђени су на по 30 година. У бекству је Милан – Мики Ђуричић.

Ана Аџић   блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар