Да ли је повољније правити ајвар код куће или купити готов у продавници?

ajvarcentoteka
Други Пишу
октобар 2, 2025

0 коментара

9 мин читања
17

Сезона прављења зимнице је у пуном јеку, али калкулатор све чешће пресуђује да ли ће се она правити или ће се куповати у продавници. Међутим, та рачуница варира у зависности од бројних фактора, као што су квалитет, произвођач, али и време које је потребно уложити у прављење.

Почео је октобар и увелико су у току радови на различитим врстама зимнице. Из многих домаћинстава шири се мирис паприке, кува се ајвар, спрема се туршија, а многи припремају и каце да ставе купус за предстојећу сезону слава.

Многи, који имају услове за то, одлучују се да произведу домаћу зимницу и да ајвар и друге производе направе по свом укусу.

Међутим, та одлука често је условљена ценама поврћа.

Црвена паприка, као основни састојак ајвара у продавницама се ових дана креће од 170 па до 250 динара по килограму. Патлиџан се у маркетима креће од 80 до 100 динара по килограму.

Цена парадајза је од 140 до 220 динара по килограму, док се за оне који стављају купус, његова цена у маркетима креће од 50 до 70 динара.

Шаргарепа у маркетима кошта од 70 до 90 динара по килограму, док је цена цвекле од 50 до 75 динара. Карфиол по килограму се креће од 150 до 240 динара.

Уколико набављате на кванташу, цена паприке је од 90 до 100 динара, док се патлиџан креће од 50 до 70 динара по килограму.

Карфиол на кванташу тренутно кошта између 80 и 100, док је шаргарепа од 70 до 80 динара.

Цена краставчића креће се од 180 до 200 динара по килограму. А за оне који кувају парадајз, њега могу набавити по цени од око 100 динара.

Да би се произвео ајвар или неки други производ за зимницу, поред основних састојака поврћа или воћа, потребне су и друге ствари као што су со, шећер и други зачини, као и потенцијално адитиви ради одржавања свежине, а поред тога, потребно је уложити и време.

Због тога се многи одлучују да купе готову зимницу. Уколико се одлучите за куповину готових производа, цене по маркетима варирају, па је потребно добро се упутити пре куповине.

Ако купујете готов ајвар у продавници, цене се могу значајно разликовати. Према подацима специјализованог портала Ценотека, благи ајвар различитих произвођача креће се од 450 до 1.000 динара за теглицу од 550 грама, у различитим маркетима.

За теглицу од 300 грама понегде ћете морати да платите око 600 динара, док је у неким другим радњама и код других произвођача теглица од 350 грама кошта од 245 до 500 динара.

У неким продавницама могуће је купити и теглу од 680 или 690 грама по цени од 380 до 450 динара, али је могуће пронаћи и теглице од 580 грама по цени од 750 до 800 динара, у зависности од произвођача.

За љути ајвар у теглици од 550 грама, потребно је издвојити од 550 па све до 1.000 динара. Ипак, код других произвођача теглу љутог ајвара од 680 или 690 грама могуће је пронаћи по ценама у распону од 380 до 520 динара.

Љутеница од 550 грама може се пронаћи по цени од 750 до готово 900 динара, док пинђур од 550 грама у продавницама кошта у просеку око 880 динара.

Белолучене паприке у тегли од 550 грама могу се пронаћи по ценама од 540 до 640 динара. Корнишони у тегли од 680 грама крећу се од 220 до 520 динара. Цвекла у теглама од 660 до 720 грама креће се од 180 до 280 динара.

Поред тога, многи праве и слатке производе као део зимнице. Ту су, пре свега, џемови, пекмези и мармеладе од различитих врста воћа.

Уколико ове производе купујете у продавницама цене, такође, варирају. За различите врсте џемова – од кајсије, шљиве, малине, јагоде… потребно је платити од 350 до 680 динара за теглицу од 375 грама.

Када су у питању пекмези, они у истој грамажи коштају у распону од 350 до 450 динара, док је за 700 грама мармеладе потребно издвојити од 250 до 400 динара.

Све ове цене значајно варирају у зависности од маркета у ком купујете, грамаже, произвођача, начина припреме, као и тога да ли је производ на акцији или не.

Да ли је повољније ајвар правити код куће или купити?
На ово питање није лако одговорити, јер то зависи од много фактора.

Уколико узмемо за пример 50 килограма паприке, по просечној цени од 130 динара, то значи да је за њу потребно издвојити 6.500 динара.

Ако се ајвар прави од чисте паприке, без додавања других елемената, од 50 килограма у просеку може да се добије око 8,2 килограма ајвара, односно око 15 теглица од 550 грама.

Ако узмемо теглице благог ајвара исте грамаже и њихове цене у продавницама, можемо да упоредимо исплативост куповине у односу на прављење код куће.

Дакле, ако узмемо да повољан ајвар у радњама може да се нађе за 350 динара, добијамо да је за 15 теглица потребно издвојити око 5.250 динара.

Тако испада да је повољније уколико се ајвар купује готов у радњама. Међутим, ту треба узети у обзир да многи произвођачи не праве чист ајвар од паприке, већ да стављају патлиџан и друге састојке. Такође, неопходно је да се урачунају и додатни трошкови и време утрошено на производњу ајвара.

Уколико за пример узмемо скупље и квалитетније произвођаче ајвара и цену од 750 динара по теглици, добићемо да нам је за 15 тих теглица потребно 11.250 динара, што је значајно скупље од новца који бисмо уложили у самосталну производњу.

Foto: Shutterstock/Baloncici

Војислав Стојсављевић    Данас

 

Последње