Почетна » Истрага против организоване групе од 26 осумњичених

Истрага против организоване групе од 26 осумњичених

од admin
0 коментар

Тим новцем су после куповали некретнине, наводи се у саопштењу тужилаштва и додаје да је тужилаштво тражило од суда да према осам осумњичених одреди притвор.

Наредбом о спровођењу истраге осумњиченима се ставља на терет да су учинили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица, помагања у злоупотреби положаја одговорног лица и кривичног дела прање новца.

Тужилаштво наводи да се сумња да је З. П. у првој половини 2016. године, организовао организовану криминалну групу која је дуже од годину дана, деловала на подручју Србије са циљем стицања знатне противправне имовинске користи за себе и друге извлачењем новца из већег броја привредних субјекта на основу неверодостојних фактура.

У циљу реализације плана организоване криминалне групе, осумњичени Н. А., В. А., О. Л., В. Н., О. А., С. С., М. М, и Г. В. су као припадници групе, прихватили планиране активности и оснивањем или преузимањем већ раније регистрованих привредних субјектата, проналажењем и ангажовањем и других физичких лица и осумњичених С. Л., Љ. Б., Ј. А., Ж. Б., С. С., Н. П. В. Е., Д. П., М. А., М. П., В. Б., С. М., М. Ш., О. З., З. Ј., А. Ж. и И. М., који су за новчану накнаду прихватили да буду формално директори привредних субјеката, створили мрежу од најмање 16 привредних субјеката који су стављени у функцију циљева организоване криминалне групе.

За ове привредне субјекте, чији рад и пословање је организована криминална група држала под својом контролом, осумњичени Н. А. и О. А., су сачињавали и оверавали пословну документацију са неистинитом садржином о наводно испорученој роби или пруженим услугама наручиоцима, а осумњичени Н. А., је путем електронског банкарства („и-бенкинг“), обављао све новчане трансакције за ова привредна друштва.

По претходном договору, са појединим припадницима организоване криминалне групе, одговорна лица привредних субјеката као наручиоца, пристајала су да под привидом пословног односа, на основу фиктивно издатих фактура и рачуна, врше наводна плаћања и уплате унапред договорених новчаних износа на рачуне привредних субјеката под контролом ове групе.

Након тога би чланови организоване криминалне групе, ова новчана средства по извршавању већег броја трансфера новца између привредних субјеката под њиховом контролом, на крају усмеравали и трансферисали на текуће динарске рачуне физичких лица по којима су саовлашћена лица били чланови групе који су у готовини новац, подизали и по задржавању уговорене провизије, враћали уплатиоцима средстава односно наводним наручиоцима.

На овај начин је за осумњичене чланове организоване криминалне групе, прибављена противправна имовинска корист у износу од 35.341.348,85 динара.

Овако стечену имовинску корист, осумњичени су улагали у куповину некретнина.

Тужилаштво за организовани криминал је након саслушања, судији за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда у Београду, доставило предлог за одређивање притвора, према осморо осумњичених.

Ова истрага је покренута на основу резултата предистражног поступка, којим је руководило Тужилаштво за организовани криминал и координирало поступање Полицијске управе Чачак, и Пореске полиције, напомиње се у саопштењу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар