Почетна » Коалиција за слободу медија: РЕМ да покаже на делу да је независно тело и да поштује медијске слободе

Коалиција за слободу медија: РЕМ да покаже на делу да је независно тело и да поштује медијске слободе

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Европска Комисија констатовала је, у свом Извештају о напретку Србије у спровођењу реформи и евопским интеграцијама, оно на шта Коалиција за слободу медија непрекидно указује – да протекле године није направљен никакав напредак у слободи изражавања. Стручњаци Европске Комисије констатују да је РЕМ донео одлуку да истим телевизијским каналима додели дозволе за националну покривеност, иако су те телевизије “и у претходном периоду добијале опомене од РЕМ-а због кршења својих законских обавеза”.

Пошто је јуче истекао рок за подношење пријава за доделу пете дозволе за националну покривеност Коалиција сматра да је то прилика да Регулаторно тело за електронске медије покаже и на делу да је независно регулаторно тело, и да ће пету националну фреквенцију, заиста, доделити најбољем елаборату.
Подсећамо Савет РЕМ-а је пре два месеца одлучио да поново додели дозволе за електронске медије са националном покривеношћу телевизијама Пинк, Хепи, Б92 и Прва, без обзира што су годинама уназад кршили законе, Кодекс новинара Србије и нису поштовали минимум услова прописаних подзаконском регулативом.

Поред тога што није спроведена анализа тржишта, иако то препознају као обавезу и закон и сви стратешки документи, укључујући и Медијску стратегију, на шта је Коалиција указивала од самог почетка овог процеса, у претходном кругу доделе дозвола изостало је суштинско образложење зашто су постојећи пружаоци медијских услуга (ПМУ) опет добили дозволе, а зашто остали нису. У поступку где је било 14 пријављених такав изостанак образложења је битна повреда поступка, што поткрепљује и домаћа судска пракса, али и пракса Европског суда за људска права.

Нису утврђене све релевантне чињенице, нарочито у погледу постојећих ПМУ када се ради о чињеницама битним за оцену критеријума поштовања професионалних и законских обавеза где је Савет РЕМ-а селективно, непотпуно, па и погрешно утврђивао чињенице. Поред тога и критеријуми су оцењивани селективно, непотпуно и чак у неким деловима и погрешно, што се види нарочито код оцењивања критеријума поштовања етичких стандарда и обавеза – да ли је изрицана мера и понашање ПМУ након изречене мере, да ли поштован елаборат, и пракса у извршавању обавеза из закона (где бројни сегменти нису уопште узети у обзир).

Подсећамо да су Извештаји РЕМ-а из године у годину показивали да ниједна од ових телевизија није испуњавала обавезу прописану Правилником о минималним условима за пружање медијске услуге и критеријумима за одлучивање у поступку издавања дозволе за пружање медијске услуге. На основу спроведеног јавног конкурса дефинисано је да пружалац опште медијске услуге у свом програму мора имати информативни, научно-образовни, културно-уметнички, документарни и дечји програм, као и програм за малолетнике. Такође, ниједна од ових телевизија није поштовала елаборат на основу којег је раније добила дозволу а чланови Савета РЕМ-а су се свесно занемарили ову чињеницу

Због ових и бројних других пропуста у првом кругу доделе дозвола тужбе су покренуте од стране Славко Ћурувија Фондације и организације ЦРТА, као и од стране неких учесника у поступку доделе дозвола са националном покривеношћу.

Надамо се да ће чланови Савета РЕМ-а схватити озбиљност тренутка и радити ка несметаном остваривању слободе изражавања. Досадашњим одлукама само су индиректно довели до непоштовања Кодекса новинара и стварања атмосфере која оснажује претње и насиље над новинарима.

Коалицију за слободу медија чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nine − three =